Quantcast

http://picasion.com/

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ μόνο σε ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες

ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μη λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αγρότες που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διότι όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου θα αποζημιώνονται μόνο όσοι αγρότες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Πώς θα πληρώσουν τις εισφορές οι αγρότες αφού δεν είχαν εισοδήματα το 2016 και περιμένουν ακόμα να αποζημιωθούν για τις καταστροφές τις προηγούμενες χρονιάς από τον ΕΛΓΑ αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για τους δενδροκαλλιεργητές των χωριών της Πέλλας που δέχθηκαν και νέο πλήγμα από τον παγετό φέτος το τριήμερο 20-22 Απρίλη.

Ζήτησε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές, να αποζημιωθούν έγκαιρα οι αγρότες στο 100% και να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους.

Να τρέξουν να καταβάλουν τις εισφορές συνέστησε στους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, αν θέλουν να λάβουν αποζημιώσεις, εκβιάζοντας επί της ουσίας του πληγέντες. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι καθυστερούν οι εκτιμήσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού στον ΕΛΓΑ, που κινείται με συμβασιούχους οκτάμηνης διάρκειας.

Επιπλέον ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ όπως στην καρπόδεση και εφόσον στην περιοχή καταγραφεί ζημιά πάνω στο 30% της δεντροκαλλιέργειας. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στη διευκόλυνση που ζητά το ΚΚΕ με το πάγωμα της πληρωμής των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών.

Για επιβεβαίωση από τον υπουργό της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στην αποζημίωση των αγροτών έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής και αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ σημείωσε πως δεν έχει πληρώσει αποζημιώσεις για το 2016 και συνεπώς οι αγρότες δεν μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι αφού δεν είχαν εισόδημα.

Πρόσθεσε ότι ο ΕΛΓΑ με τα τσουχτερά του ασφάλιστρα θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις ζημιές στο 100%, κάτι που δεν προβλέπει ο κανονισμός του και η κυβέρνηση δεν τον έχει αλλάξει.

Πηγή: 902.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ