Quantcast

http://picasion.com/

Το ήξερες; Αυτή είναι η ιστορία του δημαρχείου - Σε ποιον ανήκει το κτίριο;

Το δημαρχείο της Βέροιας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο που άρχιζε να κτίζεται το 1906 με χρήματα των πολιτών της Βέροιας με σκοπό να γίνει το νέο σχολείο της περιοχής. Επικεφαλής της όλης προσπάθειας ήταν ο Μητροπολίτης Απόστολος. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο εκ Θεσσαλονίκης Ξενοφώντας
Παιονίδης. Χτίστηκε στη θέση του μισοκατεστραμμένου από πυρκαγιά μοναστηριακού ναού του Αγίου Νικολάου του Σφραντζή. Το νέο αυτό σχολικό κτίριο εγκαινιάστηκε το 1908 παρουσία των Τούρκων Οθωμανών.
Παλιά λειτουργούσε ως ημιγυμνάσιο. Ήταν κλασικής κατεύθυνσης.Το αρχικό του όνομα ήταν Αστική Σχολή και ήταν για άρρενες. Οι μαθητές διδάσκονταν αρχαία, λατινικά και τρεις ξένες γλώσσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Βαλκανικούς πολέμους λειτούργησε ως στρατιωτικό Νοσοκομείο και στρατώνας Ευζώνων ενώ στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1914-1918) επιτάχθηκε από το Γαλλικό στρατό.
Το κτίριο λειτουργούσε ως σχολείο μέχρι και το 1995. Μετά την ανακαίνιση του, εγκαινιάστηκε στις 16/10/2001 και πλέον λειτουργεί ως Δημαρχείο. Αξίζει να αναφέρουμε πως το κτίριο ανήκει στην Μητρόπολη Βέροιας. Όσο χρησιμοποιείται ως Δημαρχείο μπορεί να εδράζεται εκεί. Δεν μπορούν όμως, να το χρησιμοποιήσουν για οποιοδήποτε άλλο λόγο καθώς ο χώρος ανήκει στην εκκλησία.

Πηγή: pameimathia

Τρούπκος Κωνσταντίνος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ