Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Σεφ του «Βεροιώτη» ζυμώνει Πασχαλινά τσουρέκια με μαστίχα!

Μεγάλη Πέμπτη αύριο και παραδοσιακά, είναι η μέρα που στα βεροιώτικα σπίτια ψήνονται τα τσουρέκια της Λαμπρής. Μικρές ή μεγάλες πλεξούδες, μακρόστενες ή και σε στεφάνι, έχουν εξέχουσα θέση στο πασχαλινό τραπέζι, ενώ πολλά τυλίγονται σε χρωματιστές ζελατίνες για να προσφερθούν στους νονούς από τα βαφτιστήρια. Ο Σεφ του «Βεροιώτη», σήμερα
μοιράζεται μαζί μας τη δική του συνταγή, για αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια και μας εύχεται Καλή Ανάσταση. Δείτε τη συνταγή:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα, προσέχοντας μη καεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ προσθέτοντας το αλεύρι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι λεία. 

Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράζουμε σε σταυρό, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του. 

Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα ή σε σχήμα κουλούρας. 

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Ανακατεύουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει.

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ