Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Κοντογιαννίδης, το Rising Star και η ιστορία του «Πατρίδα μ’ αραεύω σε»

Μια έκπληξη στον τελικό του Rising Star Greece, που η αλήθεια είναι δεν την περίμενε κανείς, ήταν η επιλογή του 16χρονου Γιάννη Ξανθόπουλου να ερμηνεύσει το νεοποντιακό τραγούδι «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» (σε στίχους του Χρ. Αντωνιάδη και μουσική του Χρ. Χρυσανθόπουλου) – μια επιλογή που ο ερμηνευτής συμφώνησε μαζί με τον κριτή
και αρχηγό της ομάδας του, Χρήστο Μάστορα. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο γνωστός Πόντιος ηθοποιός και Βεροιώτης στην καταγωγή Παύλος Κοντογιαννίδης έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σχετικά με το τραγούδι. Ο ηθοποιός αφού συγχαίρει το ποντιόπουλο που νίκησε στο διαγωνισμό, αναφέρει πως το τραγούδι είναι έντονα κοινωνικό και με πολιτικές προεκτάσεις, γι’ αυτό και δεν ακουγόταν στα κανάλια. Μετά την τηλεοπτική σειρά «Τύχη Βουνό» του ΑΝΤ1, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός, τον φιλοξενούσαν σε διάφορες εκπομπές. Μια φορά που ο Σπύρος Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Στην υγειά μας» είχε αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, ο Παύλος Κοντογιαννίδης αναφερόμενος στον αείμνηστο καλλιτέχνη, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, τραγούδησε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το συγκεκριμένο τραγούδι.
Με δική του επίσης πρωτοβουλία μπήκε και στους τίτλους φινάλε της τηλεοπτικής σειράς, κι αυτό μετά από δυσκολίες καθώς ορισμένους ποντιακούς συλλόγους τους ενοχλούσε το ότι στην ηχογράφηση του τραγουδιού ο Στέλιος Καζαντζίδης έλεγε σ’ ένα σημείο «έικιτι Πόντιοι περισάνηδες» – δηλαδή ταλαίπωροι, δύστυχοι. Πάντως ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν θα μιλούσε ποτέ υποτιμητικά για την καταγωγή του – την οποία τίμησε αρκετές φορές– και τους συμπατριώτες του, αλλά σίγουρα έβγαζε έναν πόνο μέσα από τη λέξη περησάνηδες. Ουκ ολίγες φορές οι Πόντιοι στάθηκαν ταλαίπωροι και δυστυχισμένοι. Πάντοτε όμως σήκωναν το κεφάλι ψηλά, ψάχνοντας «άμον καταραμένοι» την πατρίδα τους. Αισιόδοξοι και απρόβλεπτοι, και ας είναι «’ς σα ξένα Έλληνες και ’ς σην Ελλάδα ξένοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ