Quantcast

http://picasion.com/

Με τη σημαία του ΠΑΟΚ και την ποντιακή λύρα στο Διάστημα ο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος

Εδώ και αρκετές ημέρες βρρισκόταν σε διαδικασία προετοιμασίας όσο ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για την πέμπτη αποστολή του στο Διάστημα. Ο λόγος για τον ποντιακής καταγωγής Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, ο οποίος αναχώρησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εκτός
από τον 58χρονο κοσμοναύτη, πλήρωμα του Soyuz MS-04 για την αποστολή ISS-51/52 είναι και ο Αμερικανός Τζακ Φίσερ. Γεννημένος σε ποντιακή οικογένεια στο Βατούμ της νυν Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος σε κάθε ευκαιρία τονίζει την ελληνική καταγωγή του. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το 2016 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μίλησε ποντιακά κατά την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης, ενώ πρόσφατα σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στη Μόσχα δήλωσε: «Ανήκουμε σε μια μικρή αλλά μεγάλη Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα!».

Όπως είναι φυσικό, οι Έλληνες της Ρωσίας τον αγαπούν ιδιαίτερα, και εκείνος δεν χάνει ευκαιρία να ανταποδίδει την αγάπη τους.

Τον Φεβρουάριο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Ελληνικής Νεολαίας Ρωσίας και έτσι βρέθηκε στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στο Ροστόφ επί του Ντον. Σε εκείνη τη συνάντηση αποκάλυψε ότι, όπως και τις άλλες φορές, το Soyuz MS-04 θα μεταφέρει στο Διάστημα εκτός από τα μέλη της αποστολής και μία ελληνική σημαία και μία μικρή ποντιακή λύρα. Επιπλέον, ο Πόντιος κοσμοναύτης πήρε μαζί του και μια σημαία του ΠΑΟΚ, όπως του είχε ζητήσει ο Ιβάν Σαββίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ