Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επιμελητήριο και επιχειρηματίες: Στην Περιφέρεια «σκοντάφτει» το Τελωνείο της Βέροιας

Τα πράγματα στη θέση τους θέλησαν, όπως είπαν, να βάλουν σχετικά με το θέμα της στέγασης του Τελωνείου Βέροιας στο χώρο της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Φίλων - Υποστηρικτών Τελωνείου Κουλούρας, Τάσος Γιάνκογλου, Νίκος Ταμπακόπουλος, Στέλιος Κανδύλας και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Τσαχουρίδης. Για το λόγο αυτό παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 28/3 στο Επιμελητήριο Ημαθίας. Ένα θέμα για το οποίο εδώ και 30 χρόνια δεν έχει βρεθεί η λύση ώστε να αρχίσει η λειτουργία του ενοποιημένου Τελωνείου Βέροιας, στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά αυτά της Πέλλας και της Πιερίας.
Το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Ουσουλτζόγλου, όπου αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά, από το 1988 μέχρι και σήμερα, στην πορεία του έργου, έριξε ευθείες βολές κατά του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για την καθυστέρηση. «Το Επιμελητήριο σύστησε ομάδα 37 επιχειρηματιών που προσφέρθηκαν να βάλουν 220.000€, με επιπλέον επιχειρηματίες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και το ποσό να αυξάνεται, για να αποκαταστήσουν το χώρο της Κουλούρας, όπου θα ερχόταν να εγκατασταθεί το Τελωνείο. Έγιναν τρεις μελέτες για το κόστος της επένδυσης, που προσδιορίστηκε στις 360.000€ περίπου». 
Όπως αναφέρθηκε, χρειάζονται οι δυο αποφάσεις, του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου για να προχωρήσει το έργο. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση πριν λίγες μέρες, ενώ αναμένεται ακόμα η απόφαση του περιφερειακού.
«Την επόμενη εβδομάδα υπάρχει ένα ραντεβού με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος είναι σύμφωνος, έχουμε όμως πρόβλημα με τον Αντιπεριφερειάρχη, που προσβάλλει το Επιμελητήριο ως θεσμό αλλά και τους επιχειρηματίες που προσφέρθηκαν να βάλουν τα χρήματά τους. Αναφέρει δημοσίως σε καφενεία "που είναι τα λεφτά". Τα λεφτά δε μαζεύτηκαν γιατί περιμένουμε 2 χρόνια τώρα τις αποφάσεις τους. Αν είχαν μαζευτεί, που θα τα βρίσκαμε μετά το κούρεμα; Ας γίνουν οι τυπικές διαδικασίες και τα λεφτά είναι εύκολο να βρεθούν». 
Συνέχισε λέγοντας πως ο αντιπεριφερειάρχης παραμερίζει και προσβάλλει το Επιμελητήριο σαν θεσμό, αναφερόμενος μάλιστα και στην πρόσφατη επίσκεψη αποστολής από τη Ρουμανία στη Βέροια, όπου παρουσίασε ως εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου πρόσωπο της αντιπολίτευσης, χωρίς να προσκληθεί το Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.
«Δεσμευτήκαμε όλοι οι επιχειρηματίες με το ποσό των 220.000€ στην αρχική συνάντηση. Ήρθαμε σε επαφή με αντιπεριφέρεια και δήμο Βέροιας και συστήσαμε μη κερδοσκοπική εταιρεία Σύνδεσμος Φίλων... ανοίξαμε λογαριασμό για να καταθέτουν οι επιχειρηματίες. Το οικονομικό τοπίο άρχισε να αλλάζει και αποφασίστηκε να κατατεθούν τα χρήματα των προσώπων που απαρτίζουν τη διαχειριστική επιτροπή, για να μη ρισκάρουν οι επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι ακόμα θετικό. Περιμένουμε ακόμα το ΦΕΚ από το Υπουργείο Οικονομικών για την οριστική παραχώρηση, καθώς χωρίς αυτό δε ρίχνουμε ούτε καρφί. Και για να βγει το ΦΕΚ, εκτός των προδιαγραφών που έθεσε το Υπουργείο χρειάζονται οι παραχωρήσεις του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου. Ως χώρος έχει προκριθεί ως χώρος, εμείς περιμένουμε τις ενέργειες από τους τοπικούς φορείς και από το ΔΣ της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ, που πρόεδρος είναι ο Κώστας Καλαϊτζίδης», είπε ο Τάσος Γιάνκογλου. 
«Έχουμε το πράσινο φως για να γίνει το Τελωνείο στην Κουλούρα, χρήματα υπάρχουν και θα πρέπει πέρα από πολιτικά να δούμε το συμφέρον μας. Ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει εδώ το Τελωνείο. Να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τα χρήματα για το νομό μας και να μη μας στερούν την προσπάθεια. Θέλουμε βοήθεια και όχι αντιρρήσεις», ανέφερε ο Νίκος Ταμπακόπουλος, ο οποίος συνέκρινε το θέμα με αυτό του Χημείου, λέγοντας πως αν μείνουμε άπραγοι θα φύγει και το Τελωνείο.
«Βλέπω κωλυσιεργία από φορείς. Ποιος καθυστερεί την ιστορία και για ποιο λόγο; Το κτίριο κατάντησε ερείπιο γιατί κάποιος δεν το πρόσεξε. Να δώσει λόγο αυτός που ευθύνεται», ανέφερε ο Στέλιος Κανδύλας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ