Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Κλείνει το μάτι» η Κοζάνη στη Βέροια για τη διαχείριση απορριμμάτων

Την εξαγγελία του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα για ηπιότερη προσαρμογή των τελών χρήσης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κοζάνη, χαιρέτισε ο δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Ιωαννίδης. Σκοπός είναι να επιβαρύνονται λιγότερο οι δημότες στο πρώτο διάστημα λειτουργίας της μονάδας, η οποία κατασκευάστηκε και λειτουργεί από την εταιρεία Ελλάκτωρ συμφερόντων Μπόμπολα. Η μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων απορριμμάτων εξυπηρετεί τους 12 δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλους κοντινούς δήμους, όπως η Βέροια και η Κατερίνη. Η εξαγγελία Πιτσιόρλα αφορά τον επιμερισμό του τέλους χρήσης της μονάδας ύψους 136,3 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων ανάμεσα στην ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., δηλαδή τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στον οποίον συμμετέχουν οι 12 δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το ελληνικό Δημόσιο. Ενώ ο επιμερισμός του τέλους χρήσης από τον Ιούνιο του 2017 είχε προσδιοριστεί στο 50% για την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και 50% για το Ελληνικό Δημόσιο μέσω πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μετά την εξαγγελία Πιτσιόρλα θα προσαρμοστεί στο 30% για την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και 70% για το Ελληνικό Δημόσιο. Με την πλήρωση των 25 ετών λειτουργίας της μονάδας, το τέλος χρήσης θα επιμεριστεί κατά 75% στην ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και κατά 25% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το τέλος χρήσης των 136,3 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων περιλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τους 10 σταθμούς μεταφόρτωσης προς τη μονάδα, το κόστος επεξεργασίας και το κόστος ταφής των υπολειμμάτων. Το τέλος χρήσης της μονάδας θα αναπροσαρμοστεί σε βάθος 25ετίας, αλλά μεσοσταθμικά η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι 38%. Με βάση την εξαγγελία, το Ελληνικό Δημόσιο θα συμβάλλει εμπροσθοβαρώς τους 12 δήμους - μέλη της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. προκειμένου να γίνει ηπιότερη προσαρμογή της επιβάρυνσης με το τέλος χρήσης.

Για “δικαίωση” του αιτήματος του Δήμου Κοζάνης και της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. για την ηπιότερη η προσαρμογή των τελών χρήσης που θα απαιτηθεί από τον Ιούνιο, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτ. Ιωαννίδης, καθιστώντας “σαφές” πως “δεν θα δεχτεί την αδικία της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για τον λόγο και μόνο ότι διαχειρίζονται ορθολογικά τα απορρίμματά τους, την ώρα που άλλες περιοχές της χώρας δαπανούν σημαντικά μικρότερα ποσά, πετώντας τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ ή χωματερές, κατά παράβαση Κοινοτικών Οδηγιών”.

Να σημειωθεί ότι 12 δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εδώ και μια δεκαετία εφαρμόζουν τη διαλογή στην πηγή με τη χρήση τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ