Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο σεφ του «Βεροιώτη» προτείνει: Μενού για Καθαρά Δευτέρα

Τις δικές του γευστικές προτάσεις μας παρουσιάζει ο μάγειρας Γιώργος Μεταξάς ενόψει της ερχόμενης Καθαράς Δευτέρας. Διαβάστε αναλυτικά: Ταραμοσαλάτα: Βάζουμε το ψωμί στο νερό να μουλιάσει. Στο μίξερ ή στο γουδί λιώνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ταραμά, δουλεύουμε το μείγμα για λίγο και προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, στυμμένη καλά. Χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι εναλλάξ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ώσπου να γίνει σαν αλοιφή. Μπορούμε να ενισχύσουμε την γεύση του προσθέτοντας λίγο λάδι από σκουμπρί καπνιστό.

Υλικά

300 γρ. ψίχα ψωμιού
1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
200 γρ. άσπρο ταραμά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

Φασόλια φούρνου

Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.

Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση. Σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν για 45-60 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.

Σε μια άλλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχουμε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το καγιέν και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Βάζουμε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη σάλτσα που φτιάξαμε και από πάνω τη φρέσκια ντομάτα και μαγειρεύουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Υλικά:

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες
3 κοτσάνια σέλινο
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα καγιέν και λίγο θυμάρι

Χταπόδι ξιδάτο

Βράζουμε το χταπόδι με το ξύδι και πολύ λίγο νεράκι. Αφού βράσει το κόβουμε σε καρέ, ρίχνουμε και τις πιπεριές, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το ελαιόλαδο και το balsamico. Ιδανικός τσιπουρομεζές. Σερβίρεται και κρύος.

Υλικά:
1 χταπόδι (800 γρ.-1000 γρ.)
2-3 πιπεριές Φλωρίνης (ψημένες στο grill, ξεσποριασμένες και κομμένες καρέ)
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ξύδι (για το βράσιμο)
¼ φλιτζάνι balsamico

Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ