Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αντιπλημμυρικά έργα σε Ημαθία και Πέλλα

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πέλλας, που κινδυνεύουν να πνιγούν, κάθε φορά που σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία, όπως ο Αξιός και η τάφρος 66, για τις οποίες ορίστηκε ανάδοχος έπειτα από καθυστέρηση δύο χρόνων λόγω εμπλοκής στις εγκρίσεις τους από το ελεγκτικό συνέδριο. Πρόκειται για την αποκατάσταση διοχετευτικότητας τάφρων Αγκαθιάς και Αγίας Τριάδας στους νομούς Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, για παρεµβάσεις διατήρησης της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπληµµυρικών έργων ποταµού Αξιού και των υδατορεµάτων που συµβάλλουν, παρεµβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και τη συντήρηση των αντιπληµµυρικών έργων ποταµού Λουδία και τάφρου 66 σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία, καθώς και για την αποκατάσταση και τον καθαρισµό τάφρων Αρτζάν Αµατόβου και στην περιοχή Λιµνότοπου στο νομό Θεσσαλονίκης.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στις τρεις περιφερειακές ενότητες είχαν εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή το Μάιο του 2015, καθώς το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς είχαν σημειωθεί πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Οι πληγείσες περιοχές είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα η διοίκηση της περιφέρειας να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση των έργων. Ωστόσο το ελεγκτικό συνέδριο, όπου διαβιβάστηκαν οι φάκελοι για έγκριση, έκρινε ότι είχε παρέλθει το απαιτούμενο διάστημα της έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να ζητήσει τη διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών για την υλοποίησή τους.

Σε συνδυασμό με την αλλαγή του νόμου για τις εργολαβίες και τις κατασκευές των έργων, οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις καθυστέρησαν για ακόμη έναν χρόνο. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιλογή αναδόχου η περιφέρεια προχωρά στην υλοποίηση των έργων, με στόχο να παραδοθούν στα τέλη του 2017.

Ειδικότερα την έγκρισή της για την ανάληψη έργου από τον ανάδοχο έδωσε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ, όπου ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Γιώργος κλήθηκε να απαντήσει για τις καθυστερήσεις, καθώς η αντιπολίτευση υπέβαλε σοβαρές ενστάσεις, κατηγορώντας τη διοίκηση για αδράνεια.

Κόντρα για τα έργα

Τα ξίφη τους με τον αντιπεριφερειάρχη διασταύρωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» Γιάννης Ανδρίτσος και της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Κατηγόρησαν τη διοίκηση για ολιγωρία και αδράνεια, υποστηρίζοντας ότι, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα εγκρίθηκαν πριν από δύο χρόνια, η περιφέρεια τα τρέχει φέτος και χάνει κονδύλια που είχαν διατεθεί για την κατασκευή τους.

«Η αναγκαιότητα για αυτά τα έργα προέκυψε μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2014. Ήταν έργα που είχαν δρομολογηθεί από τότε και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί κατά την άποψή μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή στις αρχές του 2016», τόνισε ο κ. Γιώργος, ενώ απαντώντας για την καθυστέρηση ενός χρόνου είπε ότι κατά τη χρονική διάρκεια του εξαμήνου που παρήλθε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -οι συγκεκριμένες περιοχές της- κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία ανάθεσης των έργων απευθείας, για να αναλάβουν οι εργολάβοι μέσα από διαδικασία που ο νόμος προβλέπει. Το ελεγκτικό συνέδριο όμως, εξήγησε ο ίδιος, αποφάσισε τότε ότι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα από την καταστροφή που σημειώθηκε σε διαφορετικές περιόδους (Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2014 και Ιανουάριος και Φεβρουάριος του 2015). «Επειδή παρήλθε ένας χρόνος, το ελεγκτικό θεώρησε ότι έπαψε να ισχύει το έκτακτο γεγονός, παρότι η περιφέρεια ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την Αθήνα. Επομένως όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθούσαμε μέσω περιορισμένου αριθμού εργοληπτών δεν εγκρίθηκε από το ελεγκτικό και αναγκαστήκαμε να την πάρουμε πίσω και να πάμε σε διαδικασία ανοιχτή, η οποία όμως χρειάζεται τουλάχιστον από έξι έως οκτώ μήνες», επισήμανε ο κ. Γιώργος.

Όσον αφορά την τάφρο 66, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων όσο και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ ανέφεραν ότι για το συγκεκριμένο έργο χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ. «Δυστυχώς η οικονομική δυνατότητα που έχει η ΠΚΜ αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη, συνεπώς επιλέγουμε σημεία κομβικά, στα οποία θα κάνουμε παρέμβεις, για να αποφύγουμε τις πλημμύρες», είπε ο κ. Γιώργος.

Αντιπολίτευση: Χωρίς όραμα η διοίκηση της ΠΚΜ

Σκληρή κριτική στη διοίκηση της ΠΚΜ άσκησε μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Ανδρίτσος. Τόνισε ότι δεν μπορεί έργα που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2014, αρχές του 2015 να συζητώνται και πάλι. «Η διοίκηση χωρίς όραμα δεν υλοποιεί έργα υψίστης σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ θα έπρεπε να τα έχει ήδη παραδώσει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι επιπλέον για τα αντιπλημμυρικά σε Λουδία και τάφρο 66 χάθηκαν σημαντικά κονδύλια, γιατί οι υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να τα απορροφήσουν. «Επιχειρείτε τώρα με μαλώματα να αποκαταστήσετε έργα, τη στιγμή που με τα νέα κονδύλια θα μπορούσατε να κάνετε άλλα αναγκαία έργα», σχολίασε δηκτικά ο κ. Ανδρίτσος.

Ενστάσεις αναφορικά με την έγκριση που κλήθηκε να δώσει η Οικονομική Επιτροπή για τη χρήση μηχανημάτων στο δήμο Θερμαϊκού λόγω των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου υπέβαλε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Τόνισε ότι τα έργα εκτελούνταν με τιμολόγια, ενώ η περιφέρεια δεν είχε συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό με τον ανάδοχο εργολάβο. Ωστόσο ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Στεργιάδης απάντησε ότι τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, η οποία, όπως είπε, είναι συνήθης για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δίνεται εντολή από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη να προχωρήσουν τα έργα και στη συνέχεια υπογράφεται το συμφωνητικό με τον εργολάβο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ