Quantcast

http://picasion.com/

Άνοιξαν για το κοινό οι μικροί Βυζαντινοί θησαυροί της Βέροιας

Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρονται στη Βέροια ως μια «Μικρή Ιερουσαλήμ», λόγω της μεγάλης πληθώρας των εκκλησιών της. Στο διάβα του ένας πεζός, μπορεί να συναντήσει παλιές βυζαντινές εκκλησίες, άλλες καλοδιατηρημένες και άλλες αφημένες στο έλεος του χρόνου, άλλες σε εμφανή σημεία και άλλες πραγματικά κρυμμένες, ακόμα και σε αυλές παραδοσιακών σπιτιών.
Ο μεγάλος αριθμός των βυζαντινών αυτών θησαυρών ενθουσιάζει τους επισκέπτες της πόλης μας... Πόσοι από εμάς όμως που ζούμε στη Βέροια είχαμε την ευκαιρία να τις επισκεφθούμε; Πόσοι από εμάς μπορεί να περνάμε καθημερινά έξω από κάποια και να μην έχουν καν αντιληφθεί την ύπαρξή της; 
Αυτές τις μέρες και για λίγο καιρό -όσο καιρό τουλάχιστον μπορούν να καλυφθούν οι θέσεις φύλαξης των χώρων κατά τη διάρκεια του ωραρίου από υπαλλήλους των πεντάμηνων του δήμου- ορισμένες από τις παλιές βυζαντινές εκκλησίες που παραμένουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, άνοιξαν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες. Καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, οι εκκλησίες θα παραμένουν ανοιχτές. 
Ξεκινήστε ένα πρωί για μια όμορφη βόλτα στη θρησκευτική ιστορία της Βέροιας και ανακαλύψτε την ομορφιά που κρύβουν αυτοί οι μικροί βυζαντινοί ναοί. Ο Άγιος Γεώργιος ο Μικρός, πίσω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, ο Ναός Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης, ο Ναός Αναστάσεως του Χριστού, η Μητρόπολη, είναι κάποιοι από τους ναούς που συναντήσαμε ανοιχτούς για το κοινό. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ