Quantcast

http://picasion.com/

Τζιτζικώστας: «Έρχεται μεγάλη κρίση στο προφυγικό» - Πυρά δημάρχων σε Μουζάλα

Για μεγάλη κρίση στο προσφυγικό το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη εξαιτίας της Τουρκίας, θα πλημμυρίσει από πρόσφυγες και μετανάστες. «Έρχεται μεγάλη κρίση. Μακάρι να μην γίνω μάντης κακών, αλλά η στάση της γειτονικής χώρας αποδεικνύει την ειλημμένη απόφασή τους να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες τις επόμενες εβδομάδες, μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, «μπροστά σε αυτή την μεγάλη κρίση που έρχεται η κυβέρνηση είναι και πάλι ανέτοιμη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου «να μη χαθεί καμία ψυχή στα κέντρα προσφύγων», λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις μέρες. «Σε αυτά τα κέντρα υπάρχουν μικρά παιδιά. Πρέπει να προσέξουν να παραμείνουν υγιή και να είναι ασφαλή σημεία. Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας καλείται να το εξασφαλίσει αυτό και να μην χαθεί καμία ψυχή», τόνισε.

Ο κ. Πατούλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει ενημερώσει από την αρχή για το σχέδιο που έχει. «Ουδέποτε μας έδωσαν κάποιο σχεδιασμό, μας έλεγε η τότε υπουργός ότι οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται. Όποτε ήθελαν άνοιγαν τα στρατόπεδα και έβαζαν χιλιάδες μετανάστες χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς ακούγαμε τι γινόταν από τα ΜΜΕ. Ο κ. Μουζάλας να προσέχει καλά πως αναφέρεται στην Αυτοδιοίκηση, γιατί πλέον οι μάσκες έπεσαν. Δεν μπορεί να ασχημονεί απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, που αλλού δίνουν τα λεφτά και ζητούν από τους δήμους να κάνουν τα πάντα. Είναι ντροπή αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Κατηγόρησε τον υπουργό ότι «είναι συνομιλητής των ΜΚΟ και όχι των δήμων». «Οι μάσκες έπεσαν, εάν υπάρχουν καλοσυνάτα πρόσωπα είμαστε εδώ για το καλό της χώρας, εάν όμως θεωρούν κάποιοι ότι θα παίξουν πολιτικά παιχνίδια, θα είμαστε απέναντι», προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στην Χίο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη μετέτρεψε σε αποθήκη ψυχών και πως τα λεφτά τα διαχειρίζονται οι ΜΚΟ και όχι η κυβέρνηση όπως έπρεπε. «Να πάνε να λογοδοτήσουν στους ανθρώπους που καίγονται στις σκηνές», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, ζητώντας από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το plan B στο προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να γίνεται όλη η δουλειά για το προσφυγικό από ΜΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό κατήγγειλε τις προσλήψεις 3.000 ατόμων, χωρίς καμία διαδικασία. «Έχει βολέψει και έχει τακτοποιήσει τον κομματικό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά στις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για κομματικά ρουσφέτια και φέρνοντας παραδείγματα προσλήψεων σε Θέρμη, Νέα Καβάλα και Διαβατά. Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Πατούλης ζήτησε ενημέρωση για τους γιατρούς που βρίσκονται στις ΜΚΟ και ποιος τους έχει πιστοποιήσει.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα προσφύγων ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες ενώ αναφέρθηκε στο κρύο που επικρατεί. «Αυτή τη στιγμή στο Δερβένι η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν και έχει χιονοθύελλα. Είναι όμως τα κέντρα στην αρμοδιότητα των ΜΚΟ και του στρατού», σημείωσε ο δήμαρχος.

Το προσφυγικό αναμένεται να κυριαρχήσει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 1 έως το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

voria.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ