Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ένα φοβερό αφιέρωμα για τον κάμπο της Ημαθίας

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ - ΚΑΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ
Στην πατρίδα των φρούτων και ειδικότερα του ροδάκινου, στην Ημαθία, βρέθηκε πριν από λίγο καιρό η «Ύπαιθρος Χώρα» στο πλαίσιο του οδοιπορικού της στην Κεντρική Μακεδονία. Διαβάστε χαρακτηριστικά πως
περιγράφουν οι ίδιοι την παρουσία τους στον νομό Ημαθίας: «Με αφετηρία τη Βέροια, ενδιάμεσο σταθμό τη Νάουσα και τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια, ο ολάνθιστος, γεμάτος ροδακινιές, δαμασκηνιές και κερασιές, κάμπος του Νομού Ημαθίας μας γέμισε με εικόνες και χρώματα από τα πρώτα κιόλας λεπτά γνωριμίας μας με την περιοχή. Μπορεί να τους λείπει η θάλασσα, αλλά, όπως μας λένε, δεν ζηλεύουν. «Κοιτάτε τη δική μας θάλασσα, την πράσινη», μας παρότρυναν. Και είχαν δίκιο.
Η θέα από ψηλά, και ειδικότερα από την πλατεία της Ελιάς στη Βέροια, ήταν μοναδική. Απέραντες εκτάσεις, σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, η μία δίπλα στην άλλη στοιχισμένες, συνέθεταν –ακόμη– ένα θαύμα της φύσης, σε συνδυασμό με το μπλε του ουρανού. Όπως σε κάθε ταξίδι μας, έτσι και εκεί μας περίμεναν νέοι φίλοι, που ήταν διατεθειμένοι να βγουν πρωί πρωί από το πρόγραμμά τους, να αφήσουν για λίγο τις ασχολίες τους με τη γη τους, τα δέντρα τους, τα ζώα τους και να μας ξεναγήσουν στον εύφορο κάμπο και τα γραφικά χωριά.

Το ροδάκινο αποτελεί δυνατό χαρτί για ολόκληρο τον νομό, με μεγάλους συνεταιρισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις να το κονσερβοποιούν και να το εξάγουν στα πέρατα της γης. «Ο Έλληνας δεν έχει μάθει το κονσερβοποιημένο και δεν το έβαλε ποτέ στη διατροφή του», μας λένε, συμπληρώνοντας όμως ότι «εμείς έχουμε την ευκαιρία να το γευόμαστε κατευθείαν από το δέντρο. Δεν έχουν όλοι οι λαοί την ίδια τύχη». Μία ξεχωριστή εικόνα αντικρίσαμε σε μία πρότυπη και πρωτότυπη αγελαδοτροφική μονάδα, που βρισκόταν λίγο έξω από τη Βέροια. Κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο, ακούσαμε από τα μεγάφωνα, που ήταν στημένα παντού, κλασική μουσική. «Από πού ακούγεται αυτή η μουσική;», ρωτήσαμε, για να πάρουμε την αποστομωτική απάντηση ότι είναι για τις… αγελάδες, προκειμένου να παραμένουν ήρεμες και να αποβάλλουν το στρες. Όσο και αν με το πρώτο άκουσμα μας ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε, μία… βόλτα στον χώρο όπου ζούσαν τα… ήρεμα, πλέον, αυτά τετράποδα μας έπεισε.
Με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά μας, απ’ αυτά που αντικρίσαμε και μάθαμε, συνεχίσαμε το ταξίδι, αυτήν τη φορά στους αμπελώνες της Νάουσας. Εκεί μάθαμε για το καμάρι τους, το Ξινόμαυρο (ποικιλία σταφυλιού), προϊόν ΠΟΠ και σε παγκόσμια αποκλειστικότητα της μακεδονικής γης, που γι’ αυτούς δεν είναι ένα απλό κρασί, αλλά ολόκληρη κοσμοθεωρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ