Χρηματοδότηση για υποδομές αστικών λυμάτων στο δήμο Νάουσας

Τη χρηματοδότηση έργων συνολικού ύψους 61,3 εκ. ευρώ, για την ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, μέσω του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας. Ανάμεσά τους και έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου του διευρυμένου Δήμου Νάουσας και με δυνητικό δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Νάουσας.
Πρόκειται για σειρά έργων συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και κυρίως για ολοκλήρωση βιολογικών καθαρισμών (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων) και δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, που υποχρεούνται να αποκτήσουν οι συγκεκριμένοι οικισμοί. Τα έργα αυτά είχαν δρομολογηθεί, όμως εκκρεμούσε η υλοποίησή τους (δεύτερη φάση), γι’ αυτό και εντάσσονται στις λεγόμενες τμηματοποιημένες πράξεις (phasing) του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

«Πλέον με τη νέα πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 61.330.823 ευρώ, η ολοκλήρωση βασικών υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με πληθυσμό 2.000 – 15.000 κατοίκους, μπορεί να γίνει πράξη μέχρι το τέλος του 2023. Η πρόσκληση αφορά σε επτά κατηγορίες ώριμων έργων, σε 12 περιοχές και οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Προχωράμε έτσι στην υλοποίηση της απόφασής μας να αποκτήσει η Κεντρική Μακεδονία ένα σύγχρονο δίκτυο συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων και επομένως να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για περισσότερους από 50.000 συμπολίτες μας. Ανάλογη βελτίωση θα επιτευχθεί και για το περιβάλλον, με το δραστικό πλέον περιορισμό της ρύπανσης στα επιφανειακά ύδατα, στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στις ακτές κολύμβησης. Οι φορείς υλοποίησης οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην αξιοποίηση των κονδυλίων και στην έναρξη υλοποίησης των παρεμβάσεων, αφού και υψηλό βαθμό ωριμότητας διαθέτουν και καλύπτουν βασικές ανάγκες ασφαλούς διάθεσης των αστικών λυμάτων, ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση δίνεται η δυνατότητα να πάψουν οι τριτοκοσμικές συνθήκες διάθεσης των αστικών λυμάτων, αλλά και να αποκτήσουν σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης ακόμη και μικρότεροι οικισμοί, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις