Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το «τεφτέρι» επιστρέφει σε παντοπωλεία και φαρμακεία στις γειτονιές της Βέροιας

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ
Το παλιό «τεφτέρι» που μεσουρανούσε τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως στα μπακάλικα της παλιάς Βέροιας, επιστρέφει πλέον σε ολοένα και περισσότερα μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα, ακόμη και σε φαρμακεία στις γειτονιές της πόλης. Λόγω της οικονομικής κρίσης τα λεγόμενα τεφτέρια έχουν επιστρέψει σε πολλά
καταστήματα τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Όμως όπως υποστηρίζουν καταστηματάρχες, το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει γίνει ακόμη πιο έντονο, κυρίως για προϊόντα διατροφής, φάρμακα, ακόμη και τσιγάρα. «Κάθε μέρα αυξάνονται οι άνθρωποι που ζητάνε να αγοράσουν βερεσέ. Έρχονται και μας ζητάνε να αγοράσουν πιο φθηνό ψωμί, μας ζητάνε αν γίνεται να δώσουν 30 λεπτά και να πάρουν μόνο μερικές φέτες ψωμί, ζητάνε να βρουν φθηνό γάλα, αυγά. Τώρα εν’ όψει Χριστουγέννων έρχονται και μας ζητάνε να αγοράσουν μόνο 3-4 μελομακάρονα» μας δήλωσε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτρια αρτοποιείου στο κέντρο της Βέροιας. Όπως επισημαίνει, μετά τις 20 του μηνός ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών ζητάει να πάρει προϊόντα βερεσέ. Πολλές από αυτές τις οφειλές οι καταναλωτές δεν τις εξοφλούν ποτέ, αφού δεν έχουν χρήματα.

«Ντρέπομαι αλλά τι να κάνω»;
«Κάποτε ήμουν αξιοπρεπής άνθρωπος. Τώρα αναγκάζομαι και ζητάω να πάρω ένα μπουκάλι γάλα και να το πληρώσω σε μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες, όταν θα έχω χρήματα. Ντρέπομαι, αλλά τι να κάνω»; δηλώνει με παράπονο νοικοκυρά στο Τσερμένι, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αρκετά προβλήματα στους καταστηματάρχες, οι οποίοι την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς τους προμηθευτές τους. Σε επίσκεψή μας σε φούρνο της Καλλιθέας, η ιδιοκτήτρια μας έδειξε το τετράδιο με τα «βερεσέ» που συγκεντρώνονται κάθε μήνα. Όπως μας τόνισε, το χρέος που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος πελάτης από τα βερεσέ φθάνει και τα 300 ευρω. «Μετά για να πάρουμε τα λεφτά μας αναγκαζόμαστε και γινόμαστε ζητιάνοι, με τα χρήματα μας. Ξέρουμε όμως ότι ο κόσμος έχει δυστυχία, πόνο, δεν πληρώνεται όπως πριν και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε». Ακόμη και για τα Χριστούγεννα πολλοί αγοράζουν μόνο 4 μελομακάρονα.

Βερεσέ και στα φαρμακεία
Ίδια είναι η κατάσταση και σε πολλά φαρμακεία. Δίπλα από το ταμείο υπάρχει πλέον ένα τετράδιο με τις οφειλές των πελατών που χρειάζονται να πάρουν τα φάρμακα τους αλλά αδυνατούν να τα πληρώσουν. «Όλο και χειρότερα είναι τα πράγματα, ο κόσμος δεν έχει ούτε για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να μη δώσει φάρμακα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Τους ξέρουμε τους πελάτες τόσα χρόνια και τους εξυπηρετούμε» μας είπε χαρακτηριστικα φαρμακοποιός στον Προμηθέα.

Πολλοί ασφαλισμένοι ζητούν από τους φαρμακοποιούς να γράψουν στο «τεφτέρι» ακόμη και ένα κουτί αντιπυρετικά. 
Όπως επισημαίνει, υπάρχουν ασφαλισμένοι που ζητούν να πάρουν βερεσέ ακόμη και ένα κουτάκι αντιπυρετικά. «Είναι άνθρωποι που πριν δεν είχαν οικονομικά προβλήματα. Εμείς βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται πρόβλημα σε εμάς. Είμαστε έμποροι και οι φαρμακαποθήκες και οι προμηθευτές δεν δέχονται βερεσέ όπως κάνουμε εμείς στους πελάτες. Αυτό είναι σε βάρος μας και τελικά έχουμε έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα φαρμακεία τους, επειδή δεν υπάρχει ρευστό».
Οφειλές που ξεπερνούν τις 3 χιλιάδες ευρώ
Οι καταστηματάρχες επισημαίνουν ότι τα χρέη από τα «βερεσέδια» πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσουν και τις 3 χιλιάδες ευρώ. Μπορεί να περάσουν μήνες, ακόμη και δυο χρόνια όπως υποστηρίζουν πολλοί, χωρίς να εισπράξουν τα χρήματα τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ένα μέρος από αυτές τις οφειλές δεν εξοφλείται ποτέ. «Μήνα με τον μήνα έρχονται όλο και περισσότεροι και ζητάνε βερεσέ» τονίζει στο «Βεροιώτη», ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, μέσα στην αγορά της Βέροιας. «Ζητάνε κυρίως τρόφιμα. Είναι προϊόντα μικρής αξίας αλλά στο τέλος ο λογαριασμός ανεβαίνει. Κάποιοι όταν το ποσό μεγαλώνει στο τέλος δεν τα πληρώνουν και περνάνε από το απέναντι πεζοδρόμιο! Το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος είναι 200 με 250 ευρώ. Τα βάζουμε εμείς από την τσέπη μας και μετά περιμένουμε να μας τα επιστρέψουν». Πολλοί καταστηματάρχες για να αποφύγουν να δίνουν προϊόντα επί πιστώσει στους πελάτες τους, τοποθετούν μια πινακίδα που λέει «ΒΕΡΕΣΕ ΤΕΛΟΣ», αφού θεωρούν ότι αν βγάλουν το τεφτέρι δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρηση τους.

Πολλοί καταναλωτές ζητούν να πάρουν «βερεσέ» τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και τσιγάρα.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, τα «βερεσέδια» στα παντοπωλεία και στα ψιλικατζίδικα στις γειτονιές της Βέροιας αποτυπώνουν και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και στον κλάδο των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου παρατηρείται αδυναμία καταβολής των οφειλών, με αποτέλεσμα η εμπορική δραστηριότητα να βαλτώνει ολοένα και περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ