Quantcast

http://picasion.com/

Καταργείται ο Αρχαιολογικός Νόμος;

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «ΑΥΓΗΣ»
Αναταραχή στην αρχαιολογική κοινότητα έχει προκαλέσει το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, καθώς με τις δύο παραγράφους του δημιουργούνται συνθήκες
κατάργησης άρθρων ενός εμβληματικού, όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα, νόμου, του Αρχαιολογικού Νόμου.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 33 με τίτλο «Ρυθμίσεις Αρχαιολογίας» ορίζει: "1. Εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσδιορίζονται οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες μπορούν να ιδρύονται οι δραστηριότητες του παρόντος κεφαλαίου, οι τυχόν ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

2. Μετά τη δημοσίευση των ανωτέρω κανονιστικών αποφάσεων, υποκαθίστανται για τις σχετικές περιοχές οι απαιτούμενες σχετικές εγκρίσεις του Ν. 3028/2002 για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο παρόν κεφάλαιο".

Σε ό,τι αφορά την πρώτη παράγραφο του άρθρου, προβλέπεται ότι εντός δύο χρόνων από την εναρξη ισχύος του παρόντος τα τρία υπουργεία με Κοινή τους Υπουργική Απόφαση θα ορίζουν τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή βρίσκονται κοντά σε μνημεία, ανεξάρτητα αν βρίσκονται εντός ζώνης προστασίας αρχαιοτήτων, στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν και να λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην ίδια Υπουργική Απόφαση θα προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των καταστημάτων αυτών.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου, από τη στιγμή που τα συναρμόδια υπουργεία ορίσουν τις περιοχές, τους όρους και τα κριτήρια εγκατάστασης, δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση έγκρισης ξεχωριστά για κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σ' αυτό το σημείο φαίνεται ότι παρακάμπτονται ο Αρχαιολογικός Νόμος και η υποχρέωση εγκρίσεων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα. Αυτή η διατύπωση της δεύτερης παραγράφου έχει δημιουργήσει σάλο και ορθώς στην αρχαιολογική κοινότητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιχειρείται να τροποποιηθεί νομοτεχνικά η διατύπωση της παραγράφου και να αντικατασταθεί ως εξής: «Στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις της ανωτέρω παραγράφου εμπεριέχονται οι απαιτούμενες σχετικές εγκρίσεις του Ν. 3028/2002 για τις οικονομικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στο παρόν κεφάλαιο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να προστεθεί στις γενικές διατάξεις του νομοσχεδίου ότι ο νόμος δεν θα θίγει τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας και ότι η διαδικασία της γνωστοποίησης και της έγκρισης θα λαμβάνει υπόψη την προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.


Κρημνιώτη Πόλυ 
 avgi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ