Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τρομερές αποκαλύψεις από τον Αντώνη Τσιάρα για τη «Γέφυρα Κούσιου»

Ο γνωστός μηχανικός της Βέροιας και μέλος της διαχειριστικής επιτροπής της δωρεάς της Γέφυρας Κούσιου Αντώνης Τσιάρας, έκανε τρομερές αποκαλύψεις σε σχέση με το επίμαχο έργο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Χάρη Καφτεράνη. Να θυμίσουμε πως για οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν έχει γίνει εφικτό να κατασκευαστεί η πασίγνωστη πλέον γέφυρα. Ο Αντώνης Τσιάρας μίλησε για
όλους και για όλα στο ΕΓΝΑΤΙΑ TV και αυτά που είπε έχουν ήδη προκαλέσει θόρυβο.

Τα χρήματα υπάρχουν και είναι στους λογαριασμούς της επιτροπής

Όσον αφορά το που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα χρήματα, ο κύριος Τσιάρας είπε: «Καταρχήν να σας ξεκαθαρίσω πως εμείς ως επιτροπή, διαχειριζόμαστε τα χρήματα της δωρεάς, τα οποία έχουν κατατεθεί σ' έναν κοινό λογαριασμό των μελών της επιτροπής που στην αρχή ήταν δέκα, μετά κάποιοι παραιτήθηκαν και τελικά μείναμε τέσσερις. Κύριο μέλημά μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να προστατέψουμε τα λεφτά και να παρακολουθούμε όσο μπορούμε απ' έξω το έργο. Δυστυχώς, οι αρμοδιότητές μας ήταν και είναι αρκετά μικρές, όσον αφορά το εύρος τους και την δυνατότητα παρέμβασης και ουσιαστικά δεν έχουμε καμία δυνατότητα αποφάσεων».


Έτσι θα τέλειωνε γρήγορα η Γέφυρα Κούσιου

Την δική του άποψη δημοσιοποίησε όσον αφορά πως θα μπορούσε η Γέφυρα να τελειώσει, ακόμα και αν υπήρχαν ορισμένα προβλήματα: «Η δικιά μου γνώμη την οποία και είχα καταθέσει τόσο στους αρμοδίους, όσο και δημόσια, ήταν ότι από την στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα και πήγαν όλα στραβά, θα μπορούσε να γίνει ένα ίδρυμα με την ονομασία «Κούσιου», να πάρει Α.Φ.Μ. από την εφορία και να εκτελεστεί το έργο ιδιωτικά. Δηλαδή ως ένας ιδιώτης που κάνει ένα έργο, σ' ένα χώρο που θα του παραχωρήσει ο δήμος.»

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για το πως θα μπορούσε να τελειώσει το έργο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αφού θα ολοκληρωνόταν το έργο, το ίδρυμα αυτό, θα παρέδιδε στον Δήμο το έργο, μαζί με μια κορδέλα και ένα ψαλίδι και θα γινόντουσαν επίσημα τα εγκαίνια.»

Ουσουλτζόγλου και Βοργιαζίδης αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Αντώνης Τσιάρας και για τον λόγο που δεν προχώρησε η παραπάνω πρόταση: «Δυστυχώς, όμως την παραπάνω πρόταση την αρνήθηκε ο Δήμος Βέροιας και ακόμα την αρνείται! Και πιο συγκεκριμένα τόσο η προηγούμενη δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, όσο και ο νυν δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης».


Ο Κούσιος ζήτησε τα λεφτά των επιτοκίων, αλλά δεν του τα δώσανε...

«Κάποια στιγμή ο κύριος Κούσιος έδωσε ένα πληρεξούσιο σ' έναν δικηγόρο, στο οποίο ανέφερε πως εφόσον το έργο δεν τελειώνει, θέλω τουλάχιστον να μου δώσετε τα λεφτά της τοκοφορίας. Όχι, φυσικά γιατί τα είχε ανάγκη, αλλά γιατί αυτό ήθελε εκείνη την στιγμή. Αλλά το συγκεκριμένο αίτημα του το αρνήθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσιάρας.
Αλλαγή στάσης από τον Γιάννη Κούσιο

Αν και στην αρχή ήθελε να γίνει η Γέφυρα, με τους κανόνες που υπήρχαν από την αρχή, ο δωρητής τους τελευταίους μήνες είχε αλλάξει στάση. «Αυτό που θέλω πραγματικά είναι μόνο να τελειώσει το επίμαχο έργο» τόνιζε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κούσιος. Αν και ένα χρόνο πριν έλεγε, «τενεκεδένια Γέφυρα δεν θέλω», στο τέλος αναγκάστηκε να αλλάξει στάση και ζήτησε να γίνει με κάθε τρόπο. Άλλωστε είχε επιβαρυνθεί η υγεία του και ήθελε πριν κλείσει τα μάτια του να δει τελειωμένο το έργο. Εμείς ως διαχειριστική επιτροπή σεβαστήκαμε την επιθυμία του και προχωρήσαμε» τόνισε το μέλος της επιτροπής που διαχειρίζεται την δωρεά της Γέφυρας Κούσιου.
Η μελέτη ήταν άρτια

Όσον αφορά την περιβόητη μελέτη ο κύριος Τσιάρας είπε: «Ο εργολάβος και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε μια μελέτη, η οποία ήταν άρτια. Δεν έλειπε τίποτα απολύτως. Ο εργολάβος είχε μια εργασία πολύ ακριβή, περίπου το 40% του έργου, η οποία ήταν κακοπληρωμένη, δηλαδή ήταν μέσα όπως λένε στην γλώσσα τους οι εργολάβοι. Σ' αυτήν την εργασία προσπάθησε να πάρει έξτρα χρήματα για να την κάνει. Πιο συγκεκριμένα, ήθελε ένα ακόμα εκατομμύριο ευρώ για να την κάνει. Αυτά τα χρήματα όμως δεν τα πήρε. Ο δήμος στην αρχή ήθελε να του δώσει μισό εκατομμύριο, μετά είπε για 300.000 ευρώ κ.τ.λ. κ.τ.λ. Τελικά αποφασίστηκε να μην πάρει ούτε ένα ευρώ. Ότι λεφτά πήρε αρχικά, με αυτά θα πορευόταν. Ότι δικαιούνταν από την αρχή. Και έτσι παράτησε το έργο!»
Δημοπρατούμε το 4,5,6.

«Εμείς σαν διαχειριστική επιτροπή προτείναμε, να μην γίνει νέα μελέτη. Εκεί που σταμάτησε το έργο να συνεχιστεί με νέα δημοπράτηση. Έχει γίνει για παράδειγμα το 1,2,3. Ωραία, θα συνεχίσουμε με το 4,5,6. Ούτε καινούργια μελέτη, ούτε καινούργια εργασία. Ας έρθουν όποιοι θέλουνε και να γίνει ένας διαγωνισμός»!
Τώρα που πέθανε ο κύριος Γιάννης δεν έχουμε πίεση χρόνου

«Μπορεί να φαίνεται λίγο μακάβριο αυτό που θα πω, και με συγχωρείτε, αλλά η δική μου πρόταση είναι ότι τώρα που δεν είναι εν ζωή ο δωρητής, και δεν βιαζόμαστε για να ολοκληρωθεί το έργο, θα πρέπει να κάνουμε σωστές κινήσεις. Από την αρχή του έργου, ο δήμος έχει μια πολιτική που λέει «και την πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Αυτό δεν γίνεται! Ή θα βγει μπροστά και θα πει, αναλαμβάνουμε εμείς το έργο. Από εσάς προσωπικά ως διαχειριστική επιτροπή δεν θέλουμε τίποτα. Ούτε επίβλεψη, ούτε μελέτη, ούτε τίποτα. Ή να μας πει να την τελειώσουμε εμείς την Γέφυρα.»
Πήρε τη νέα μελέτη ο ίδιος μελετητής

«Εγώ είχα πολλές διαφωνίες. Καλό θα ήταν να βρεθούνε και άλλοι μελετητές να παρουσιάσουν την πρότασή τους. Από την άλλη πλευρά, ο συγκεκριμένος ξέρει την Γέφυρα πιο καλά απ' όλους. Είχε από πριν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία, είχε όλους τους υπολογισμούς, έχει έτοιμο τον φορέα στημένο, δηλαδή τα γεωμετρικά στοιχεία. Έχουν μόνο να μπούνε τα μεταλλικά στοιχεία. Και ήταν και φθηνότερος! Αυτό ήταν το σκεπτικό τους. Εγώ είπα, ας έρθει και κανένας άλλος, να δούμε μήπως υπάρχει και μια διαφορετική πρόταση. Τις μελέτες και τις δύο, και την παλιά και την καινούργια, με νόμιμα παραστατικά, θα την πληρώσουμε εμείς. Μας το ζήτησε επίσημα ο δήμος με έγγραφο»
Κανείς δεν θυμήθηκε την περιβαλλοντική μελέτη

«Και ενώ όλοι ήταν βιαστικοί να έχουμε σύντομα τη νέα μελέτη ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι δεν έχει περιβαλλοντικά η μελέτη. Δεν βρέθηκε κανείς από το δήμο να θυμηθεί να ανανεώσει τα περιβαλλοντικά! Έτσι τα παλιά που είχανε έληξαν!! Κάνουν τώρα νέα περιβαλλοντικά και προειδοποίησα πως τα καινούργια θα αργήσουν πολύ.

Ο δήμος έκρινε λάθος

«Το βασικό ερώτημα που είχαμε όλοι και αναρωτιόμασταν συνέχεια είναι γιατί ο δήμος δεν έδιωχνε τον προηγούμενο εργολάβο. Το είπαμε 100 φορές, γιατί δεν τον διώχνετε! Αλλά ο δήμος Βέροιας, δια των υπηρεσιών του και της πολιτικής ηγεσίας του, θεώρησε ότι πιο γρήγορα θα τελειώσει το έργο αν μείνει αυτός ο εργολάβος. Έκρινε λάθος! Αν έκρινε λάθος από ασχετοσύνη από αδιαφορία ή από δόλο δεν μπορώ να το ξέρω εγώ. Αποδείχτηκε στην πορεία του χρόνου ότι έκανε λάθος. Ο δήμος στην ουσία δεν ήθελε ποτέ να αλλάξει ο εργολάβος. Όταν ετέθη από τον ίδιο το δήμο το ζήτημα της έκπτωσης του εργολάβου, λίγο πριν βγει από την αίθουσα ώστε να συζητήσουν οι υπόλοιποι μας είπε: «μην τον βγάζετε έκπτωτο, σας το λέει ο δήμος σας το λέω εγω», δηλαδή ζήτησε ο ίδιος να παραμείνει ο εργολάβος στο έργο και το είπε μπροστά σε 5 άτομα. Ήμουν ένας από τους 5 το άκουσα με τ' αυτιά μου γι' αυτό το μεταφέρω. Ήτανε λάθος» 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ