Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οδηγός για Βεροιώτισσες φοιτήτριες αρχάριες στην κουζίνα

Συγχαρητήρια, τα κατάφερες. Είσαι φοιτήτρια, οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς τώρα ανταμείβονται, όλα τα ξενύχτια και οι θυσίες σου έπιασαν τόπο. Και το καλύτερο: θα βρεθείς σε μια καινούργια πόλη μακριά από το σπίτι σου. Θα γίνεις μια ανεξάρτητη γυναίκα. Εσύ θα ορίζεις ποτέ θα γυρίσεις, πότε θα κοιμηθείς, αν θα κοιμηθείς, πότε θα φας... Και κάπου εδώ το όνειρο μπάζει νερά.
Γιατί εσύ, που μεγάλωσες σαν πριγκίπισσα, πρέπει τώρα να λύσεις το βασικό θέμα της επιβίωσής σου. Αν η αγαπημένη σου μανούλα έχει φροντίσει να σου μάθει τα μυστικά της κουζίνας, έχεις ελπίδες να επιβιώσεις. Τι γίνεται όμως αν δεν ξέρεις να βράσεις ούτε αυγό; Και οι πριγκίπισσες, ξέρεις, πρέπει να τραφούν. Εντάξει, θα έρχονται οι ενισχύσεις σε τάπερ, αλλά πόσα φαγητά να στείλει πια αυτή η έρημη Βεροιώτισσα μάνα;
Οπότε, αν δεν θες να πάθεις σκορβούτο από τις κονσέρβες και να χαλάσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου, τρώγοντας συνέχεια junk food, πρέπει να ανασκουμπωθείς και να μάθεις τα βασικά.
Μην τρομάζεις, δεν είναι αστροφυσική. Το μαγείρεμα έχει πλάκα. Και θα σε χαλαρώσει μετά από μια κοπιαστική μέρα στο αμφιθέατρο. Χρόνια μετά, όταν θα αναπολείς αυτές τις ευτυχισμένες μέρες, θα νοσταλγείς τις βόλτες στο Supermarket που τότε φάνταζε στα μάτια σου σαν περιπέτεια, και θα βουρκώνεις όταν θυμάσαι πως ο «Βεροιώτης» σου έδωσε τις πρώτες πολύτιμες συμβουλές:

1. Απλοποίησε τα πράγματα

Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου τώρα που στήνεις το δικό σου νοικοκυριό, αλλά πίστεψε με, αν είσαι άσχετη με το θέμα « κουζίνα», δεν χρειάζεσαι μύλο για πουρέ, ούτε ηλεκτρικό αναδευτήρι, wook, ή εκείνο το ωραίο για τα φοντύ, που έχει και η φίλη σου η Μαίρη. Αγόρασε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ένα pyrex, μια μικρή και μια μεγάλη κατσαρόλα, ένα σετ κουτάλες και σουρωτήρι - τα μακαρόνια είναι το σήμα κατατεθέν της φοιτητικής ζωής. Αυτά αρκούν για αρχή, μετά βλέπουμε.


2. Άσε τον Τσελεμεντέ στη μαμά σου

Τα βιβλία μαγειρικής δεν είναι εύχρηστα από τους αρχάριους. Οι συνταγές τους απαιτούν μια σχετική εξοικείωση και θα σε δυσκολέψουν. Επίσης είμαστε στο 2016: θα στέκεσαι με έναν τόμο πάνω από το μάτι της κουζίνας; Ψάξε στο ίντερνετ και βρες sites που απευθύνονται σε νέους μάγειρες. Θα σε βοηθήσουν. Αν τα βρεις σκούρα, μην πάρεις κατευθείαν τη μαμά τηλέφωνο. Δοκίμασε, γιατί μόνο έτσι θα μάθεις. Κι αν καταστρέψεις και μερικά φαγητά, δεν χάθηκε ο κόσμος, υποθέτω πως δεν θα λιμοκτονήσεις. 

3. Το ψυγείο είναι φίλος σου

Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις κάθε μέρα. Μπορείς το Σαββατοκύριακο, που θα είσαι πιο χαλαρή, να φτιάξεις δύο τρία φαγητά και να τα αποθηκεύσεις. Επίσης, άκου κάτι καταπληκτικό, σε περίπτωση που δεν έχεις μπει στο στον κόπο να παρατηρήσεις τι κάνει η μητέρα σου. Μπορείς να φυλάξεις τις μερίδες που περισσεύουν και στην κρίσιμη στιγμή -όταν, ας πούμε, πρέπει να παραδώσεις μια εργασία και πνίγεσαι- να τις βγάλεις από την κατάψυξη και να σωθείς. Τα ψητά κρέατα και οι σούπες δεν ενδείκνυται για κατάψυξη. Προτίμησε τα λαδερά και τα μαγειρευτά. Μια καλή λύση είναι να φτιάξεις σάλτσες ή κιμά -θυμήσου τα μακαρόνια που λέγαμε. Τέλος, μην καταψύξεις φαγητά, όταν είναι πολύ ζεστά. 

4. Εμπιστεύσου τις βιταμίνες

Αγόρασε φρούτα και λαχανικά, που αντέχουν στο ψυγείο μέρες, και φτιάξε κρύα υγιεινά πιάτα. Και τον οργανισμό σου θα προστατεύσεις και χρήματα θα εξοικονομήσεις. Φάε ένα μήλο, αντί για τα μπισκότα σοκολάτας που τόσο σου αρέσουν. Διάλεγε όμως φρούτα σκληρά για να κρατήσουν περισσότερο και μην αγοράζεις με το κιλό, αλλά με το κομμάτι. Έχε στο ψυγείο πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και πιπεριές που κρατάνε. Κάποια λαχανικά, όπως οι πράσινες σαλάτες ή τα μανιτάρια, αν δεν καταναλωθούν άμεσα, σαπίζουν και θα χρειαστεί να τα πετάξεις. Ο άνηθος, ο μαϊντανός και λοιπά μυρωδικά πωλούνται σε ματσάκια, οπότε χρησιμοποίησε όσο χρειάζεσαι και το υπόλοιπο βάλ’ το στην κατάψυξη. 

5.Πειραματίσου

Οπότε έχεις χρόνο, δοκίμασε να συνδυάσεις υλικά που σου αρέσουν με το δικό σου τρόπο. Τώρα άλλωστε δεν δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Σιγά σιγά θα βρεις τη δική σου μέθοδο. Μην ξεχνάς να πλένεις τα σκεύη που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια των ετοιμασιών. Μετά , είναι σίγουρο πως θα βαριέσαι κι έτσι θα συνωστίζονται κατσαρόλες και πιατικά στο νεροχύτη. Θα σου φαίνονται βουνό και μάλλον θα μείνουν εκεί για μέρες. Οι γεμάτοι νεροχύτες είναι h συνηθισμένη εικόνα ενός φοιτητικού διαμερίσματος, κάτι δεν σε προδιαθέτουν θετικά για να γίνεις μεγάλη σεφ.

Κυρίως όμως μην φοβάσαι. Η ενηλικίωση έχει ευθύνες, που κάποιες φορές είναι πολύ διασκεδαστικές. Θα δεις πως μέρα με τη μέρα θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και θα απολαμβάνεις την ελευθερία σου, κι ας έχει κι αυτή το δικό της τίμημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ