Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το βιβλίο της Ιφιγένειας Βουρδούνη «Οι ελαιώνες του Βερολίνου» παρουσιάστηκε στη Βέροια

Το πρώτο μυθιστόρημα της Βεροιώτισσας δικηγόρου Ιφιγένειας Βουρδούνη παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23/11 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Με φόντο την Κέρκυρα, το Βερολίνο και την Αθήνα, τα πάθη, τα μίση, οι έρωτες και οι συγκρούσεις των ηρώων πλέκονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, αφορμή όπως είπε και η ίδια η
συγγραφέας για να φρεσκάρει τη μνήμη όσων αναγνωστών τα έζησαν και όσων όχι, να αναζητήσουν επιπλέον πληροφορίες. 
Την εκδήλωση συντόνιζε η δικηγόρος Φλώρα Θεμέλη, ενώ το βιβλίο παρουσίασε ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, που όπως ανέφερε, βρέθηκε στο πάνελ για δυο λόγους. Λόγω της στήριξης που πάντα δείχνει στις ημαθιώτικες προσπάθειες και λόγω του ιστορικού πλαισίου στο οποίο στηρίζεται το βιβλίο, για το οποίο και ο ίδιος έχει γράψει μέσω τριών βιβλίων και άρθρων. 
«Δίνει τα γεγονότα έτσι αντιφατικά και ακραία για να δώσει έμφαση και να βγάλει συναίσθημα. Προτιμά την αφήγηση γοργή, γλαφυρή με σύντομους και εύστοχους διαλόγους. Με το συνδυασμό αυτό  πετυχαίνει την ευχάριστη ροή του κειμένου αλλά και την κατανόηση των ηρώων από τον αναγνώστη χωρίς διαμεσολάβηση του αφηγητή. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, εκλεπτυσμένη, με υφή ποιητική, την οποία υπηρετεί με πάθος και την ανυψώνει, γίνεται όπλο στα χέρια της που γοητεύει τον αναγνώστη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Χατζηκώστας.
Στη συνέχεια η συγγραφέας, ενώπιον πολλών φίλων και συμπατριωτών που την τίμησαν με την παρουσία τους, διάβασε ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο της ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τον τίτλο του μυθιστορήματος και την πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του.
«Είναι διαφορετικό το συναίσθημα να παρουσιάζω το βιβλίο στην πόλη μου, μεταξύ φίλων και συγγενών. Πολλοί είναι αυτοί που μου κάνουν την ερώτηση... έχει το Βερολίνο ελαιώνες; Έχει τα πάντα παντού απαντάω εγώ, αρκεί να τα κουβαλάς στην ψυχή σου... Κλείνοντας τα μάτια τα κουβαλάς τα πάντα μαζί σου. Ο σκοπός του βιβλίου μου είναι το ψυχογράφημα των ηρώων μου. Το βιβλίο δεν είναι καθόλου βιωματικό, έχει στοιχεία δικά μου αλλά έγινα και λίγο κλέφτρα, κλέβοντας και στοιχεία από τις ζωές κοντινών μου ανθρώπων. Το κίνητρο, οι περίοδοι έντονης πίεσης που ξεκινάει το μυαλό να πλάθει ιστορίες. Έπειτα αυτές να κολλάνε μεταξύ τους και να παίρνουν την τελική μορφή του βιβλίου», ανέφερε η Ιφιγένεια Βουρδούνη.










ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ