Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σοφιανίδης: «Είναι ανακριβές ότι το μουσείο εκπαίδευσης δεν λειτουργεί»

Με αφορμή όσα αναφέρθηκαν στη εκδήλωση για το Χρίστο Τσολάκη έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα. Είναι ανακριβές ότι το μουσείο εκπαίδευσης δεν λειτουργεί. Ο οποιοσδήποτε θέλει να το επισκεφτεί, ενημερώνει την ΚΕΠΑ και προγραμματίζεται όχι μόνο η επίσκεψη αλλά και ξενάγηση σε αυτό. Απολογιστικά να αναφέρουμε ότι μέσα στο 2016 το μουσείο επισκέφθηκαν 2.000 μαθητές, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί και άλλες επισκέψεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος από την περσινή χρονιά κατά 25%. Το μουσείο επισκέπτονται όχι μόνο σχολεία της περιοχής, αλλά και σχολεία από άλλες πόλεις της Ελλάδας και ήδη πολλά από αυτά έχουν καθιερώσει την επίσκεψη στο μουσείο για κάθε έτος. Αυτό το γεγονός που αποδεικνύει ότι τα σχολεία αυτά έχουν ικανοποιηθεί από το μουσείο και θεωρούν χρήσιμο να το εντάξουν στο πρόγραμμά τους.
Και δεν είναι μόνο η ξενάγηση στο μουσείο, σε όσα σχολεία το επισκέπτονται προσφέρεται η δυνατότητα να συμμετέχουν και σε εκπαιδευτικά προγράμματα αν το επιθυμούν. Να σημειώσω ότι η ΚΕΠΑ καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες του χώρου όπως η καθαριότητα, συντήρηση αιθουσών κλπ.
Στο σημείο αυτό να τονίσω ορισμένες ενέργειες μας, που μάλλον δεν είναι τόσο γνωστές και αφορούν το μουσείο. Για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του, το μουσείο διαθέτει πλήρη κατάλογο της συλλογής των βιβλίων που διαθέτει. Και αναρωτιέμαι γιατί αυτή η καταλογογράφηση δεν έγινε τόσα χρόνια που υπήρχε το μουσείο ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο; Μήπως αυτό δείχνει και την πραγματική αδυναμία ενός ανεξάρτητου νομικού προσώπου να διαχειριστεί τη συλλογή;
Ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται με κάθε δωρεά που γίνεται προς αυτό. Έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση μέρους των βιβλίων του μουσείου και ορισμένα από αυτά έχουν ανέβει στη διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΕΠΑ www.veriahistory.gr. Μάλιστα έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας να υπάρξει προσωπικό που θα συνεχίσει αυτή την εργασία. Η ΚΕΠΑ έχει φροντίσει να προμηθευτεί ήδη και τον ανάλογο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ικανό να καλύψει τις σχετικές ανάγκες παράλληλα με τις ανάλογες ανάγκες της συλλογής του καθ. Νικολάου Μουτσόπουλου.
Το σύνολο των βιβλίων φυλάσσεται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο Χώρο Τεχνών και στο μουσείο φιλοξενούνται ορισμένα βιβλία.
Και βέβαια το πρόβλημα της στέγασης του μουσείου σε άλλο χώρο και με άλλες συνθήκες, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και δε μπορεί να λυθεί αυτοτελώς από την ΚΕΠΑ. Ο δήμος έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία σε σχέση με το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων αλλά αυτό απαιτεί όπως αντιλαμβάνεται κανείς χρόνο.

Δυστυχώς όσα ειπώθηκαν από την πλευρά του συλλόγου φίλων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση και θέση του μουσείου. Παράλληλα αναρωτιέμαι ποια είναι η συνδρομή του συλλόγου στην προσπάθεια να λειτουργήσουμε το μουσείο;
Γιατί από ότι βλέπω είμαστε μπροστά σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό ευαισθησιών, χωρίς όμως ουσιαστική συνδρομή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά το μουσείο.

Γιώργος Σοφιανίδης
Πρόεδρος ΚΕΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ