Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η υπόθεση της Βέροιας για το ματς με Ολυμπιακό έχει κλείσει

Πολύ ντόρος για το… τίποτα σηκώθηκε μετά την παραδοχή του Δημήτρη Αμαραντίδη ότι κατέθεσε ψέματα στον ανακριτή για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Βέροια, τον Γενάρη του 2013. Στο ημίχρονο της αναμέτρησης ο τότε γενικός αρχηγός της «βασίλισσας» Γιώργος Λαναρής, σύμφωνα πλέον με την διορθωτική δήλωση και του Αμαραντίδη, φέρεται να είχε πει στους παίκτες της ομάδας του να χάσουν με 3-0. Η Βέροια έπειτα από δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα απολογήθηκε στις 11 Μαϊου στο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League, τρεις ημέρες αργότερα, στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και στις 29 Ιουνίου στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ έπειτα από προσφυγή του Λεβαδειακού σε τρίτο βαθμό. Έχοντας αθωωθεί και στους τρεις βαθμούς γλυτώνοντας έτσι τον υποβιβασμό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς σε πειθαρχικό επίπεδο, παρά τις δηλώσεις του Γιώργου Αμαραντίδη δεν προβλέπεται αναψηλάφηση, επανεξέταση δηλαδή της υπόθεσης σύμφωνα με το νέο δεδομένο, από την στιγμή που έχει περάσει ένα έτος από την έκδοση της απόφασης, στις 3 Αυγούστου 2015.

«Η αναψηλάφηση ασκείται εντός 15 ημερών από την ημέρα της αποδεικνυόμενης γνώσης από τον αιτούντα των περιστατικών που ιδρύουν τον λόγο της αναψηλάφησης και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν τους ενός έτους από την έκδοση της αποφάσεων» αναφέρει το άρθρο 20, παράγραφος 3 του κανονισμού λειτουργίας του διαιτητικού ποδοσφαίρου που λειτουργεί σαν τρίτος και τελευταίος βαθμός στα πειθαρχικά όργανα.

Ο - εναρμονισμένος με την FIFA - κώδικας δεοντολογίας της ΕΠΟ εξάλλου, αναφέρει στο άρθρο 84, και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3.«Ο Υπεύθυνος Δίωξης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση αναψηλάφησης κατά απαλλακτικής απόφασης, εντός της προθεσμίας της παρ. 2 (σ.σ. 10 ημέρες), εφόσον ανακαλυφθούν νέα γεγονότα ή αποδείξεις τα οποία, παρά την διενεργηθείσα έρευνα, δε θα μπορούσαν να είχαν παρουσιαστεί νωρίτερα και τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσμα μια καταδικαστική απόφαση». Ωστόσο κι εδώ υπάρχει παραγραφή. Όπως σημειώνεται στην παράγραφο 4… «Η παραγραφή για την υποβολή αιτήματος αναψηλάφησης σε κάθε περίπτωση είναι ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης».

Σε ποινικό επίπεδο, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο για το συμβούλιο Εφετών, το οποίο όμως, δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για να αποφασίσει ποιοι από τους 34 κατηγορούμενους θα οδηγηθούν σε δίκη. Η πρόταση του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου είναι να καθίσουν στο εδώλιο οι 28 κατηγορούμενοι.

Όσον αφορά στον Δημήτρη Αμαραντίδη, δεν προκύπτει ζήτημα ψευδορκίας επειδή είναι κατηγορούμενος και όχι ύποπτος και ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να διωχθεί για ψεύδος. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταμέλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ