Διδάχθηκαν χοροί των βλαχοφώνων του Ανατολικού Βερμίου από τον ΧΟΒ

Ο χοροδιδάσκαλος του Χορευτικού Ομίλου Βέροιας & του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου καθώς και Πρόεδρος του ΧΟΒ, Τσιαμήτρος Γιάννης, δίδαξε το Σάββατο το απόγευμα, 29-10.2016, χορούς και τραγούδια από τους βλαχόφωνους του Ανατολικού Βερμίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε. ‘Παναγιώτης Αχειλάς’-Χοροστέκι» του Βόλου. Η διδασκαλία έγινε
στη ξενοδοχειακή εγκατάσταση ‘Κτήμα Καψάλη’ κοντά στη Κουμαριά Ημαθίας, σε φυσικό περιβάλλον (στις παρυφές του Βερμίου).

Ο εν λόγω σύλλογος είχε πραγματοποιήσει εκδρομή στην Ημαθία, προσκαλεσμένος από το σύλλογο ‘Αράπιτσα’ της Νάουσας, όπου μαζί διασκέδασαν το βράδυ στο ‘Κτήμα Διαμαντάκου’Νάουσας με τα παραδοσιακά συγκροτήματα των Βαγγέλη Ψαθά και Νίκου Μούτσελου.Τα αρχικά του συλλόγου Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε υποδηλώνουν τον σύλλογο «Έρευνας, Διάσωσης, Ριζικής Αποκατάστασης της Μουσικής των Ελλήνων», που ιδρύθηκε στον Βόλο το 1992, προς τιμήν του Παναγιώτη Αχειλά από μαθητές του.

Ο σύλλογος στοχεύει στην καταγραφή, προβολή κλπ. της ελληνικής μουσικής παράδοσης και την οργάνωση ερευνητικών και επιστημονικών εργασιών, όπως η καταγραφή μουσικού δυναμικού της πατρίδας μας, των δημοτικών τραγουδιών, των παραδοσιακών μουσικών οργάνων που τείνουν να αφανιστούν, των ηθών και εθίμων που σχετίζονται με τη μουσική, αλλά και η προβολή της γνήσιας βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής μέσω της καταλογογράφησης, της μελέτης και της εξήγησης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών πηγών.

Για την επίτευξη των προηγούμενων ο σύλλογος συνεργάζεται με άτομα και φορείς, έχοντας επίσης οργανώσει μεγάλο συγκρότημα παραδοσιακών οργάνων, χορωδία τραγουδιού και πρότυπο Χορό Ψαλτών, που ερμηνεύει εκκλησιαστική μουσική σε λατρευτικές ακολουθίες και συναυλίες.

Πρόεδρος του συλλόγου σήμερα είναι ο Μούτσελος Νίκος (χοροδιδάσκαλος και ταλαντούχος μουσικός) και χοροδιδάσκαλος η Λίλιαν Τσιπτσέ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις