Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βασίλης Δήμας: Ο τραγουδιστής του «VOICE» που εμπιστεύτηκαν Τερζής, Σφακιανάκης και Γονίδης

O Βασίλης Δήμας, πρόκειται για έναν τραγουδιστή αναγνωρισμένο στον χώρο του και για έναν συνθέτη που όλοι έχουμε ψιθυρίσει, χορέψει και «φωνάξει» τραγούδια του. Αν και μικρός σε ηλικία, έχει συνεργαστεί και δημιουργήσει σχέσεις ζωής με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας. Τώρα, τον βρίσκουμε σε έναν μεγάλο σταθμό της καριέρας του, καθώς έγραψε μουσική πάνω στους στίχους
του Λευτέρη Παπαδόπουλου και συμμετέχει στην «επιστροφή» του Πασχάλη Τερζή. O ταλαντούχος λαϊκός τραγουδιστής αυτήν την περίοδο εμφανίζεται στη Βέροια και πιο συγκεκριμένα στο νυχτερινό κέντρο του «VOICE». Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στον Θεολόγο Ηλιού:
Τα φαινόμενα καλών τραγουδιστών που να γράφουν μουσική και στίχους, πριν από μερικά χρόνια είχαν στερέψει. Το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε να ανακάμπτει ο συνδυασμός αυτός. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο Βασίλης Δήμας. Ένας τραγουδιστής, που ξεκίνησε ως συνθέτης και χάρισε μεγάλες επιτυχίες στον Νότη Σφακιανάκη, στον Σταμάτη Γονίδη, στον Νίκο Μακρόπουλος, στον Διονύση Σχοινά κ.α. Μετά τα καλά σχόλια για την φωνή του – που τα άκουγαν στα demo τραγουδιστές και συνθέτες- άρχισε να τραγουδάει στο πλευρό του Νότη, κάνοντας επιτυχίες και με την δική του φωνή. Αφορμή για να τον συναντήσω, στάθηκε η είδηση, ότι θα μελοποίησε τους στίχους, του πρόεδρου της μουσικής, Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τις μελωδίες αυτές, απογείωσε με την φωνή του ο Πασχάλης Τερζής. Δεν ξέρω αν αποτελεί, «ευλογία» σε έναν νεαρό ηλικιακά συνθέτη, να γράφει πάνω στους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ήθος, ταλέντο και γνώση, είναι οι τρείς λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Βασίλη Δήμα. 
Όταν το τηλέφωνο χτυπάει και στην άλλη γραμμή είναι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος
«Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ζήτησε να ακούσει δουλειές πολλών συνθετών και να διαλέξει εκείνος σε ποιον θα δώσει τα τραγούδια του. Με πήραν τηλέφωνο για να δώσω και εγώ, επέλεξα δέκα τραγούδια μου και τα έστειλα. Ήξερα τι έπρεπε να του στείλω. Μετά μια εβδομάδα με πήρε τηλέφωνο ο ίδιος και μου είπε να πάω σπίτι του. Καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη ήταν η χαρά μου. Νιώθω περήφανος που τον έχω γνωρίσει, χαμογελάει η ψυχή μου κάθε φορά που μιλάω για εκείνον. Τα φυλάω σαν κόρη οφθαλμού τα χαρτιά με τους στίχους που μου έδωσε. Θεωρώ ότι είναι η κορυφαία στιγμή για μένα, ο κύριος Παπαδόπουλος , είναι ολόκληρη η Ελλάδα, έχει γράψει αιώνια τραγούδια.»
«Ο,τι κι αν πεις σου λέω ναι»
Το τραγούδι του Βασίλη Δήμα, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, αποτελεί τον τίτλο του καινούριου δίσκου του Πασχάλη Τερζή. Αρχικά, ο ίδιος δεν ήξερε, ποιος θα τραγουδήσει τα τραγούδια που έγραφαν μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. «Έγραψα πάνω στον στίχο, δεν ήξερα, ποιος θα το πει και τι θα γίνει. Σκέφτηκα τι λένε οι στοίχοι. «Γουστάρω τις γυναίκες που ρίχνουν ζεμπεκιές», με αυτόν τον στίχο κατάλαβα αμέσως ότι πρέπει να είναι ζεμπέκικο. Η λέξη «γουστάρω» με διέταξε να γράψω πάνω σε έναν δρόμο μουσικό, που είναι λαϊκό και ονομάζεται χουζάμ. Δρόμος που πια δεν υπάρχει στην ελληνική μουσική.
Σκέφτηκα ότι θα είναι αντιεμπορικό άκουσμα, αλλά δεν με ένοιαζε, ένιωθα ότι αυτό πρέπει να γραφτεί. Έβγαλα στο τραγούδι , τα ακούσματα μου από τον Καζαντζίδη, τον Αγγελόπουλο, που είχα από παιδί. Όταν έκανα την εισαγωγή, την άκουγα και ήθελα να χορέψω. Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν την χόρταινα. Και έτσι μου βγήκε και το κουπλέ πηγαία. Στο ρεφρέν, όταν διάβασα «γυναίκα, ήλιε και ουρανέ», άπλωσα την μελωδία σε ένα μινόρε. Ήμουν σε έμπνευση εκείνη την στιγμή. Το πήγα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και όταν το άκουσε και χαμογέλασε, δεν μπορώ να σου περιγράψω την ευτυχία που ένιωσα. Μου είπε ότι του αρέσει και ότι πρόκειται για σπουδαίο τραγούδι, με αυτά τα λόγια πετούσα στα σύννεφα. Να ακούς, τα πρότυπα σου, να σου λένε τέτοια λόγια είναι απερίγραπτο… Όταν άκουσα, ότι θα το πει ο Πασχάλης Τερζής, έπαθα το δεύτερο σοκ». Αυθόρμητα, μου ήρθε η ερώτηση, μετά από αυτήν την μεγάλη συνεργασία, ποιο θα είναι το μουσικό του «χρέος», καθώς έχει ακόμα μπροστά του πολύ δρόμο. «Μετά από αυτό το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι γίνεσαι πάντα καλύτερος, γιατί δεν σταματάει η δημιουργία. Όμως μετά, κουβαλάς μεγάλο φορτίο και έχεις μεγάλη ευθύνη για το τι δίνεις στον κόσμο. Το μόνο που θα κάνω, είναι να προσπαθώ να γράφω καλύτερα, πάντα με αξιοπρέπεια».
Πήγε σε ηλικία 18 ετών τραγούδια του σε εταιρείες 
Ο Βασίλης Δήμας, είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει μερικά από τα όνειρα του πραγματικότητα. Το θάρρος του και η επιμονή του είναι άξια θαυμασμού. Λίγα παιδιά σήμερα σε ηλικία 18 ετών, θα επέμεναν και θα πήγαιναν τραγούδια σε μια εταιρεία, μέχρι να τα ακούσουν και να τους καλέσουν. «Θέλει να είσαι ονειροπόλος. Έγραφα τα τραγούδια σε κασέτες και τα πήγαινα σε εταιρείες. Επί έξη μήνες δεν με έπαιρνε κανείς τηλέφωνο». Ώσπου κάποια στιγμή, χτύπησε το τηλέφωνο του, για να δώσει το πρώτο του τραγούδι στον Στέλιο Ρόκκο, με τίτλο «Πέρνα». Μετά από αυτό, δεν είχε έρθει κάτι άλλο, μέχρι να έρθει στην ζωή του ο Γιώργος Μουκίδης.
Ο Γιώργος Μουκίδης μου έδωσε «βήμα»
Τον Γιώργο Μουκίδη στον Βασίλη Δήμα, τον γνώρισε η φίλη του η Κατερίνα. Ο Γιώργος Μουκίδης, βοήθησε τον Βασίλη, να δώσει τραγούδια του στον Σταμάτη Γονίδη και στον Νότη Σφακιανάκη. «Ο πρώτος που γνώρισα από τον χώρο και μου έδωσε «βήμα» ήταν ο Γιώργος Μουκίδης, που μετέπειτα βάπτισα τον γιο του, τον Νικόλα.Ο Γιώργος Μουκίδης μου έδωσε ένα τηλέφωνο για να δώσω τα τραγούδια μου στη Universal. Αρχικά δεν υπήρχε ανταπόκριση. Όμως κάποια στιγμή το τηλέφωνο, χτύπησε, με πήρε μια συνεργάτιδα του Νότη και μου είπε ότι θέλει ο Νότης τρία τραγούδια μου για το δίσκο του. Εγώ εκείνη την εποχή ακόμα σπούδαζα στο μαθηματικό»

Η συνεργασία του με τον Νότη
«Δηλώνω μόνος», «Πάρτα», «Δεν είμαι σαν τους άλλους», «Έτσι είναι ο έρωτας καρδιά μου», «Κλείνω τις κουρτίνες», αυτά είναι λίγα από τα τραγούδια του Βασίλη Δήμα, που έγιναν επιτυχίες με την φωνή του Νότη Σφακιανάκη. Ο Νότης, είναι αυτός που πρότεινε στον Βασίλη Δήμα, να «αρπάξει» το μικρόφωνο και να είναι στο πλευρό του. Η συνεργασία τους κράτησε πολλά χρόνια. «Με είδε αρκετός κόσμος δίπλα του, έστω με τα λίγα τραγούδια που έλεγα. Ο ίδιος έλεγε και πολύ καλά λόγια για εμένα στην τηλεόραση. Από εκεί και πέρα είχα ανοίξει τα φτερά μου και εγώ και πήρα τον δικό μου δρόμο. Γιατί δεν πρέπει να μένεις κάτω από τα φτερά κανενός, πρέπει να ανοίξεις τα δικά σου κάποια στιγμή, να γίνεις εσύ ο αετός. Δεν ξέρω αν πήγα πιο ψηλά ή πιο χαμηλά, σίγουρα όμως πήγα ένα βήμα μπροστά».
Η γνωριμία με τον Σταμάτη Γονίδη και η κουμπαρία
«Τεράστιο κεφάλαιο στην ζωή μου. Ήμασταν στον Γιώργο τον Μουκίδη, στο στούντιο του. Ο Γιώργος έδειχνε τραγούδια του στον Σταμάτη. Κάποια στιγμή του είπε θα σου βάλω να ακούσεις ακόμα ένα τραγούδι, χωρίς να του πει ποιος το έγραψε. Ακούω εγώ, ότι είναι δικό μου. Τρελάθηκα, γιατί όπως ο Γιώργος έβαζε τραγούδια του, έβαλε κάτι δικό μου. Ένας νέος δημιουργός ψάχνει τέτοιες ευκαιρίες. Το τραγούδι ήταν το «Θα περάσει και αυτό». Ο Σταμάτης ρώτησε ποιανού είναι αυτό και ο Γιώργος έδειξε εμένα. Μου λέει «πιτσιρίκο να μπω να το πω; Είναι ελεύθερο το τραγούδι;». Εγώ εκείνη την στιγμή έτρεμα». Έτσι έγινε η πρώτη επαφή με τον Σταμάτη Γονίδη. Για να πάει να τον βρει, ενώ τον πήρε τηλέφωνο ο Σταμάτης Γονίδης, δεν δίστασε να αφήσει μόνη της μέσα στην αίθουσα κινηματογράφου, την κοπέλα του, που σήμερα είναι γυναίκα του. Τον Βασίλη Δήμα με την γυναίκα του, τους πάντρεψε ο Σταμάτης Γονίδης. «Κάποια στιγμή, όπως ήμουν σινεμά με την γυναίκα μου, με την οποία δεν είχαμε παντρευτεί ακόμα, με παίρνει τηλέφωνο ο Σταμάτης και μου λέει να πάω στο στούντιο του. Άφησα την γυναίκα μου τότε, που ήμασταν ακόμα στην αρχή της σχέσης μας, και πήγα. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, καθώς ως πιτσιρικάς κιόλας, 20 ετών, που τον θαύμαζα, δεν θα μπορούσα να μην πάω. Έτσι ξεκίνησε η επαφή μας. Δέσαμε. Είναι πολύ απλός άνθρωπος, αλλά και μυστήριος, δεν βάζει κανέναν στην ζωή του που τον θεωρεί ψεύτη.»
«Αν έλεγα το τραγούδι του Τερζή, δεν θα το άκουγε κανείς»
Ένας τραγουδιστής που γράφει τόσες επιτυχίες, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, γιατί δεν τις κρατάει για αυτόν και να τα βάλει στους προσωπικούς του δίσκους, ώστε να αναδειχθεί ως τραγουδιστής. «Ένα τραγούδι που γράφεις μπορείς να ξέρεις ότι αν το πεις εσύ δεν θα γίνει επιτυχία. Αν τα έλεγα εγώ τα τραγούδια που έδωσα, δεν θα με έπαιζε κανένας. Δεν είχα τον « μηχανισμό» που θα μπορούσε να με μάθει ο κόσμος. Από την στιγμή που ένα τραγούδι είναι καλό και δεν μπορεί να γίνει με εσένα επιτυχία, ή φταις εσύ, ή δεν έχεις ένα μηχανισμό διαχείρισης διαφήμισης και στήριξη από κάποιο επιχειρηματία. Γιατί δεν γίνεται για τους άλλους να γράφεις καλά τραγούδια και για εσένα να μην γράφεις. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου, έχω σκεφτεί ίσως ότι μπορεί να μην κάνω ως τραγουδιστής, αλλά ευτυχώς στα μαγαζιά που τραγουδάω δείχνουν άλλο πράγμα. Είναι προσβολή προς τον κύριο Νταλάρα και σε όσους έχουν πει καλό λόγο για την φωνή μου, εγώ να σκέφτομαι ότι δεν κάνω ως τραγουδιστή. Αλλά το να μην κάνω μεγάλη επιτυχία ως τραγουδιστής, μπορεί να φταίω που δεν θέλω να πω κάτι πιο ελαφρύ, αυτό της εποχής. Θέλω να την «κάνω» με καλό τραγούδι. Δεν με νοιάζει η μουσική, αλλά το τι λόγια θα πω. Να μην πω βλακείες. Ο στίχος το κάνει φθηνό το τραγούδι». Όσο για το τραγούδι, «Ο,τι κι αν πεις σου λέω ναι», που είναι ένα βαρύ λαϊκό τραγούδι, πιστεύει πως «αν έλεγα το τραγούδι αυτό, δεν θα το άκουγε κανείς από μένα. Πρέπει να συνδυάσεις, τα θέλω σου με τα πρέπει σε αυτή την φάση. Γιατί πρέπει να σεβαστείς και την ομοιογένεια μια playlistτων ραδιοφώνων, που παίζει συγκεκριμένα πράγματα».
Απομυθοποιείς ανθρώπους που θαυμάζεις όταν τους γνωρίζεις καλύτερα;
«Ποτέ στην ζωή μου δεν μυθοποίησα ανθρώπους. Κανείς δεν είναι πάνω από σένα και κανείς κάτω από σένα. Θαύμαζα ανθρώπους. Ο μύθος, είναι κάτι που έρχεται από φανατισμό, εγώ δεν φανατίστηκα με κάποιον. Το παράδοξο είναι ότι αυτούς που λάτρευα και λατρεύω, τους γνώρισα, όπως τον Σταμάτη Γονίδη και τον Νότη Σφακιανάκη. Δεν ξεχνάω ότι για αυτά που έχω τώρα, κάποτε είχα ελπίσει»
«Αν όμως θέλεις να σου απαντήσω ναι. Έχω γνωρίσει ανθρώπους, που θα προτιμούσα καλύτερα να μην τους γνωρίσω για να μου μείνουν στο μυαλό, όπως τους είχα. Ξέρεις, είναι πολύ επικίνδυνο, κάποιον που τον έχεις ψηλά καλλιτεχνικά, να γνωρίσεις τον χαρακτήρα του. Εμένα με επηρεάζει πολύ ο χαρακτήρας, ενός ανθρώπου». Ο Βασίλης Δήμας, μας έχει χαρίσει απίστευτα τραγούδια και από ότι φαίνεται για πολλά χρόνια ακόμα, θα μας εκφράζει με τις δημιουργίες του. Το φετινό καλοκαίρι, θα κυκλοφορήσει ένα τραγούδι, με δυτικούς ήχους. «Θέλω να βγάλω όλα τα βιώματα μου. Να πω λαϊκά τραγούδια, μπαλάντες αλλά και δυτικόχρωμα τραγούδια» μας λέει, για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει. «Ο χώρος με ξέρει ως δημιουργό, ο κόσμος με γνωρίζει τώρα ως τραγουδιστή και όταν μαθαίνει τι έχω γράψει, ενθουσιάζεται. Μέχρι στιγμής, θεωρώ ότι δεν υπέκυψα, στο να γίνω ένα ίδιο παιδάκι με τον διπλανό του, που θα λέει ένα παρόμοιο τραγουδάκι». Πρότυπα είχε πολλά ο Βασίλης, όμως δεν θέλει να γίνει κανενός αντίγραφο. «Ποτέ δεν ήθελα να γίνω σαν κάποιον. Ήθελα να είμαι κράμα κάποιων. Όχι μίμος. Δεν το πιστεύω ότι αν είναι κάποιος κακέκτυπο του άλλου, θα πετύχει, γιατί απλώς υπάρχει

Πηγή: seleo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ