Quantcast

http://picasion.com/

Γεμάτη μηνύματα αγάπης η φετινή παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ

Μια τρυφερή, ευαίσθητη, πολύχρωμη και γεμάτη μηνύματα παράσταση ετοίμασε για φέτος το χειμώνα η Παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. «Το Δέντρο που έδινε», το μουσικό παραμύθι του Σελ Σιλβερστάιν, διασκευάστηκε και σκηνοθετήθηκε από τους Πέτρο Μαλιάρα και Γιώργο Δερνίκα και θα υποδέχεται τους μαθητές της Ημαθίας και των όμορων νομών από τη
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για την παράσταση μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όλοι όσοι συντέλεσαν στο να ανέβει αυτή η παράσταση, από την επιλογή του έργου έως και τη... σπορά του χορταριού στη σκηνή της Στέγης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος, οι σκηνοθέτες Πέτρος Μαλιάρας και Γιώργος Δερνίκας, που έκανε και τη θεατρική διασκευή, οι ηθοποιοί, ο σκηνογράφος και οι μουσικοί της παράστασης, βρέθηκαν επί σκηνής και μίλησαν με λαχτάρα και πάθος για αυτό που ετοίμασαν, τα μηνύματα που θα περάσει στο μικρό θεατή αλλά υποσχέθηκαν και μια παράσταση... ενηλίκων, ανοιχτή για το κοινό, με την πρώτη ευκαιρία.
Το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Μαυροκεφαλίδης, αναφερόμενος σε έναν από τους σκοπούς του ΔΗΠΕΘΕ, να προάγει τη θεατρική παιδεία, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να εκτιμούν το θέατρο. «Κάνουμε τις προσπάθειές μας στο όνομα της κοινωνίας, να διευρύνουμε το θεατρόφιλο κοινό. Οι μικροί θεατές να έχουν ερεθίσματα που θα τους οδηγούν αργότερα να μπαίνουν στις θεατρικές αίθουσες. Το έργο έχει ως πυρήνα την ανιδιοτελή αγάπη, ως ανώτερο συναίσθημα. Το συναίσθημα της αγάπης είναι η κορυφαία έκφραση ενός ολοκληρωμένου ατόμου, δεν ελέγχεται αλλά διαμορφώνεται και εμείς μέσα από το θεσμικό μας ρόλο καλούμαστε να το αναπτύξουμε αυτό στα παιδιά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυροκεφαλίδης.
Είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας με έντονο εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Εκπέμπει διαχρονικά μηνύματα αγάπης και ανιδιοτέλειας. Είναι έργο αντάξιο του έργου του ΔΗΠΕΘΕ. Όπως η μηλιά, έτσι και το ΔΗΠΕΘΕ, δίνει γνώση, χαρά και πολιτισμό και το μόνο που ζητάει είναι η παρουσία μας», ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος.
«Έχει μεγάλη σημασία για εμάς το έργο, θέλαμε να μεταφέρουμε τα μηνύματα απλόχερα στα παιδιά. Η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Σκοπός μας το κάθε παιδί να πάρει πράγματα φεύγοντας και αν δεν τα καταλάβει, θα μπολιάσουν μέσα του για να τα μεταφράσει όταν θα είναι έτοιμο. Το έργο μεταφέρει με τις πιο απλές λέξεις τα μηνύματα, με φυσικό τρόπο. Ο βασικός κορμός κρατήθηκε, προστέθηκε όμως ο ήλιος και η σελήνη, δυο συμπαντικά στοιχεία που λειτουργούν υποσυνείδητα για τη μηλιά, σαν καθοδηγητές», σημείωσε ο κ. Μαλιάρας.
«Θα θέλαμε σε όποιον δει την παράσταση να ξυπνήσει το παιδί που κρύβει μέσα του, γιατί όποιος ακόμα το θυμάται είναι τυχερός. Η αγάπη είναι μεγαλύτερη από μια λέξη και αυτό το μήνυμα περνιέται στην παράσταση», είπε ο κ. Δερνίκας.
Στη συνέχεια ηθοποιοί και συντελεστές αναφέρθηκαν στο μήνυμα του έργου, τα τραγούδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν ίσο ακροατή, τη χαρά της κατασκευής του σκηνικού, που είναι ένα μικρό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου, ενώ όπως τόνισαν, καμία έκπτωση δεν έγινε στη δουλειά όλων, λόγω του ότι η παράσταση απευθύνεται στα παιδιά. Αντιθέτως, η ευθύνη είναι μεγαλύτερη απέναντί τους. Στο τέλος μάλιστα, μας χάρισαν και ένα μικρό μουσικό απόσπασμα της παράστασης.
Η υπεύθυνη προγραμματισμού και επικοινωνίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Κατερίνα Γρηγοριάδου αναφέρθηκε και στη σημασία της προετοιμασίας από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για την παράσταση. Για το λόγο αυτό, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, το ΔΗΠΕΘΕ ετοίμασε κουτιά δραστηριοτήτων όπου θα δοθούν στα σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την παράσταση, έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι πρόκειται να παρακολουθήσουν, για να γίνει η θεατρικής τους εμπειρία πιο ευχάριστη.

Δείτε το βίντεο:







Για πληροφορίες, για τον προγραμματισμό και κλείσιμο ημερομηνίας παρακολούθησης της παράστασης μπορείτε να απευθύνεστε στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς της ΚΕ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας 2331078140, & 142

fax: 2331029714 και στο email: dipethever@yahoo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ