Το γεράκι της Βέροιας: Ποιος είναι ο επισμηναγός Σωτήρης Στράλης;

«ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Η καθιερωμένη επίδειξη του με τους εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από τη συμπρωτεύουσα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πολίτες. Ποιος είναι ο πιλότος του F-16, με δικές του δηλώσεις. Τι αναφέρει για τις αναχαιτίσεις, πού θα μπορέσουμε να απολαύσουμε
την επόμενη επίδειξη του. Καλημέρα Ελλάδα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια, πετώντας σήμερα στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης, θα κρατήσουμε τη σημαία μας ψηλά, θα κρατήσουμε τη χώρα μας ψηλά. Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα". Αυτό ήταν το μήνυμα του πιλότου Σωτήρη Στράλη ο οποίος πέταξε πάνω από τα κεφάλια των θεατών με το F-16C Block 52+ της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16, "Ζευς".
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" (F-16 Demo Team), αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που "σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας". Ο Σωτήρης Στράλης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.500 είναι σε αεροσκάφη F-16. Ερωτηθείς για την ομοιότητα των επιδείξεων και των αναχαιτίσεων που γίνονται στο Αιγαίο, ο ίδιος απάντησε: «Η αεροπορική επίδειξη είναι μια καλοστημένη χορογραφία που είναι κοντά στους ελιγμούς που εκτελούνται από τους αεροπόρους που πετούν καθημερινά στο Αιγαίο, ανά πάσα στιγμή, σε αποστολές αναχαίτισης». Για τους Τούρκους πιλότους που μετέχουν σε κοινές αποστολές και ασκήσεις με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, απάντησε: «Γνωρίζω πως γενικότερα, όχι μόνο οι φίλοι μας εξ ανατολών, αλλά όλοι οι αεροπόροι που έχω έρθει προσωπικά εγώ σε επαφή, μας εκτιμούν ιδιαίτερα και αναγνωρίζουν την αξία τη δική μας, όχι μόνο των αεροπόρων αλλά των στρατιωτικών δυνάμεων συνολικά». Σημειώνεται πως η ομάδα «Ζευς» έχει εκπαιδεύσει την αντίστοιχη ομάδα της Πολωνικής Αεροπορίας. Οι επόμενες επιδείξεις θα γίνουν στον Φλοίσβο το επόμενο Σαββατοκύριακο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις