Quantcast

http://picasion.com/

Διάλεξη του καθηγητή Πίκουλα για τη Μικρά Ασία στη Στέγη

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ημαθίας και η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας σας προσκαλούν στη διάλεξη του καθηγητού κ. Γ.Α. Πίκουλα με θέμα «Η άγνωστη Μικρά Ασία. Ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, ώρα 8.00 μ.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,
Βέροια. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πόσο καλά γνωρίζουμε τη Μικρά Ασία; Υπάρχει πράγματι άγνωστη Μικρά Ασία; Τι υπάρχει ανατολικότερα από την Πέργαμο, Έφεσο και Μίλητο; Μας λένε κάτι τοπωνύμια όπως Γέργα, Άλινδα, Αλάβανδα, Οινόανδα, Βάλβουρα, κ.α;
Οι απαντήσεις στη διάλεξη, που πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση τον φετεινό Ιούνιο του ομότιτλου οδηγού από τον συγγραφέα του καθηγητή κ. Γιάννη Α. Πίκουλα.
Ένα οδοιπορικό στην Μικρά Ασία, μια περιοχή που άνθησε ο ελληνισμός για χιλιάδες χρόνια, από τα παράλια του Αιγαίου, την Αιολίδα και Ιωνία έως τη Λυκία απέναντι από το Καστελόριζο και παραπέρα στην Παμφυλία, αλλά και βαθιά στο εσωτερικό της στην Πισιδία και Φρυγία, περιοχές με εκπληκτικούς ερειπιώνες και μοναδικά μνημεία. Ένα ταξίδι στην αρχαία Μικρά Ασία των 500 πόλεων.

Ο κ. Γ.Α. Πίκουλας είναι καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2000.
Είναι επίσης εκδότης του διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Ηόρος (όρος), 1983 κ.ε. (τόμοι 1-25).
Έχει εκδώσει οκτώ μονογραφίες και υπήρξε επιμελητής εκδόσεως δεκαεπτά τόμων. Οι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων υπερβαίνουν τις εκατόν εβδομήντα.
Ασχολείται κυρίως με θέματα ιστορικής τοπογραφίας και επιγραφικής. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά του επικεντρώνεται πρωτίστως στη μελέτη του αρχαίου οδικού δικτύου. Ασχολείται επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή. Η έρευνά του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Μακεδονία, αλλά και την Μικρά Ασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ