Quantcast

http://picasion.com/

5 Δήμαρχοι Βέροιας στο ίδιο τραπέζι ενάντια στην Αρχαιολογία - Τι κινητοποιήσεις πρότειναν

Τέσσερις πρώην και ένας νυν δήμαρχοι, με 34 χρόνια συνολικής θητείας στο δήμο Βέροιας ένωσαν σήμερα τις φωνές τους κόντρα στα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την αναθεώρηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας. Με πρωτοβουλία τους οι 4 πρώην δήμαρχοι Ανδρέας Βλαζάκης, Γιάννης Χασιώτης, Χρήστος Σκουμπόπουλος και Χαρούλα Ουσουλτζόγλου,
παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου παρουσία του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, ανακοινώνοντας τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και όλοι μαζί να αντισταθούν. 
«Η κήρυξη της πόλης ως αρχαιολογικός χώρος θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στους πολίτες. Γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί ο δήμος σε διοικητική υπηρεσία. Οι επαγγελματίες της πόλης ακόμα και οι αγρότες θα βρίσκουν μπροστά τους την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις με κύριο στόχο τη στήριξη στο δήμο και τους φορείς στον αγώνα αυτό. Θα παλέψουμε με κάθε μέσο για να μην περάσουν τα σχέδια της Αρχαιολογίας. 30 χρόνια λειτουργούσαμε με συνεργασία, τώρα γιατί δε μπορούμε; Που στηρίζει τις απόψεις της η Εφορεία Αρχαιοτήτων; Έχει πλάτες την Κεντρική Διοίκηση και το κάνει. Θέλουν τους δήμους υποχείρια, να υλοποιούν αυτά που αποφασίζει η Εφορεία. Βρίσκω υπεύθυνο το Υπουργείο, εκεί πρέπει να στοχεύσει η αντίδραση του λαού της Βέροιας, χωρίς να απαλλάσσω από την προσωπική ευθύνη την Κοτταρίδη», ανέφερε ο κ. Βλαζάκης, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε και μια σειρά ενεργειών στις οποίες προτείνει να προβούν δήμος, φορείς και λαός από κοινού, αν ακόμα δηλαδή δεν πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση.
«Δήμος, επιστημονικοί και μαζικοί φορείς, παραγωγικός κόσμος και πολίτες να έρθουν σε άμεση επαφή με το θέμα και να λάβουν μια πλήρης και σωστή ενημέρωση. 
Προτείνω: Κλείσιμο δήμων, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ανάρτηση πανό στην είσοδο της πόλης, μοίρασμα ενημερωτικών εντύπων, παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Ωρολογίου, τηλεοπτικό σποτ σε πανελλήνιας εμβέλειας κανάλι, ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο με καλεσμένους όλους τους πρώην υπουργούς Πολιτισμού των τελευταίων 30 ετών, καθώς και ενημέρωση των πολιτών των δήμων Νάουσας και Αλεξάνδρειας γιατί όταν κάτι συμβαίνει στην πόρτα του γείτονα, θα χτυπήσει και τη δική σου. Απειλείται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Κάποιοι στη συνάντηση των φορέων προσπάθησαν να περάσουν πως υπάρχουν άνθρωποι στο Υπουργείο που εργάζονται με γνώμονα την πολιτιστικής κληρονομιάς της Βέροιας και άλλοι με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον. Όταν η δημοτική αρχή με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε την κήρυξη της Μπαρμπούτας και Κυριώτισσας, μέχρι και σύλλογοι αρχαιόπληκτων δημιουργήθηκαν. Η δημοτική αρχή όμως αγνόησε το πολιτικό κόστος και το προχώρησε. 
Τα 103 μνημεία που θα ενοποιηθούν δεν αποτελούν ούτε το 2% του εδάφους της πόλης και του αγροκτήματος της Βέροιας. Η Εφορεία και κάποιοι βουλευτές προσπάθησαν να περάσουν την άποψη πως η ενοποίησή τους δε θα έχει προβλήματα. Προσπαθούν να περάσει ολόκληρη η πόλη και το αγρόκτημα σε άλλα χέρια. Καμία απόφαση δε θα μπορεί να πάρει το ΔΣ θα έχουν απλά εισηγητικό χαρακτήρα. Μια δράκα μονίμων υπαλλήλων θα είναι πάνω από το ΔΣ και κάθε τεχνικό πρόγραμμα θα περνάει από το κονκλάβιο. Ανατρέπεται το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Επιστρέφουμε πριν το 1980 στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι θα εκδίδουν μόνο πιστοποιητικά και θα συλλέγει σκουπίδια. Να πάρουν θέση οι τοπικοί βουλευτές και η ΚΕΔΕ. Όσοι δεν αγαπούν αυτή τη Βέροια να την αφήσουν στην άκρη», ανέφερε ο κ. Χασιώτης.
«Η αυτοδιοίκηση καταρρέει τα τελευταία χρόνια. Δόθηκαν εργαλεία στους δημάρχους να αναπτύξουν την πόλη τους, δυστυχώς στα μνημονιακά χρόνια αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και η Τ.Α. ζει τις χειρότερες μέρες της εποχής της. Μέχρι και τοποτηρητή στους δήμους θέλουν να επιβάλουν.
Η πόλη φέρθηκε καλά στα αρχαία, η Αρχαιολογία δε τους φέρθηκε καλά και τώρα που η Τ.Α. πήρε τον κατήφορο, έρχεται να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που άπλωσε. Συμφωνώ με τις ενέργειες που πρότεινε ο κ. Βλαζάκης», ανέφερε ο κ. Σκουμπόπουλος.
«Το ότι καθόμαστε όλοι μαζί στην ίδια σειρά είναι μια ιστορική στιγμή. Σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι σπουδαίο. Διαπιστώνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθεί το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της περιοχής. Μας προβληματίζει που όταν μιλούν για συνεργασία υπονοούν υποτέλεια. Μας προβληματίζει η μονομέρεια των αποφάσεων για τη ζωή μας. Δεν είμαστε οι συντηρητικοί που γουστάρουμε να χαλάμε τα πάντα. Ως Δήμαρχοι που θητεύσαμε συνολικά 32 χρόνια, που με τα σωστά και με τα λάθη μας συμβάλαμε καθοριστικά στην πορεία του τόπου μας, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το έργο μας, να δηλώσουμε παρόντες στην προσπάθεια της πόλης να αποτρέψει τα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΥΠΠΟ να αλυσοδέσουν την πόλη.
Πρωταρχικός μου στόχος ως Δήμαρχος ήταν η προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου με μια σειρά ενεργειών με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη αρχαιοτήτων στο Δήμο μας. Η ανταπόκριση της τότε Προϊσταμένης Εφορείας Μαρίας Ακαμάτη, ήταν ενθουσιώδης και άμεση. Σηκώσαμε τα μανίκια και εκπονήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τι θέλουν επιπλέον και μας φέρνουν σε αυτή τη θέση; Τι παραλείψαμε; Είναι απαράδεκτο αυτή η πόλη με αυτό το παρελθόν να καταδικάζονται. Συμφωνώ με τις αποφάσεις που πάρθηκαν. 
Πρόταση που θα αφορά την ανάπλαση της Μπαρμπούτας, Κυριώτισσας και Παναγίας Δεξιάς πρόκειται να καταθέσει ο δήμος, έχοντας το νου του στην πολιτιστική κληρονομιά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, επιμένοντας πως το όλο ζήτημα είναι πολιτικό.









ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ