Επέστρεψαν από την Τοσκάνη οι μαθητές του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας

Επέστρεψε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου από την Τοσκάνη της Ιταλίας η παιδαγωγική ομάδα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας οι οποίοι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + πραγματοποίησαν την κινητικότητα του εγκεκριμένου προγράμματος «Από το Σταφύλι στο Κρασί και την Αγορά» με κωδικό αριθμό 2015-1-EL01-KA102-013466. Η κινητικότητα ήταν διάρκειας 16 ημερών με διαμονή στο αγροτουριστικό κατάλυμα «Agriturismo Ceralti» της περιοχής Castagneto Carducci. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. 
Η Παιδαγωγική Ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές: Αγγελάκη Α., Αθανασιάδη Χρ., Ζιώγα Θ., Γιαννόπουλο Δ., Ιακωβίδου Α. Ι., Λούρη Χρ., Νάτσο Μ., Νουρή Σ., Πανταζή Α., Παπαδόπουλο Θ., Πορφύρη Α., Σιάρκα Γ., Σταφυλίδου Π., Συμεωνίδη Δ., Τζιβάρα Σ., τη συνοδό καθηγήτρια κ. Ψιψίκα Αι. και την υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος καθηγήτρια κ. Τσαχουρίδου Π.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν εισηγήσεις από επιστήμονα οικονομολόγο σχετικά με την τοποθέτηση προϊόντων στην αγορά και το marketing/export plan μιας επιχείρησης παραγωγής κρασιού, επισκέφθηκαν αμπελώνες και επιχειρήσεις οινοποίησης της περιοχής Bolgheri και Chianti με παράδοση στην παραγωγή κρασιού ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές και τα μέτρα φυτοπροστασίας που εφαρμόζονται σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες αμπέλου. Επισκέφθηκαν τις επιχειρήσεις Azienda Agricola Ceralti (www.ceralti.com), Azienda Agricola Terre del Marchesato (www.terredelmarchesato.com), Azienda Agricola Campo Al Noce (http://campoalnoce.it), Azienda Agricola Fornacelle (http://www.fornacelle.it), Azienda Agricola Le Grascete (www.legrascete.com) και Azienda Agricola Castell’ In Villa (http://www.castellinvilla.com/storia.html) οι οποίες αποτελούν καλά οργανωμένες εταιρείες του χώρου τους με βραβευμένα κρασιά κατηγορίας Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, παρατηρώντας τον μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποιείων (αποβοστρυχωτές, πιεστήρια, δεξαμενές ζύμωσης, δρύινα βαρέλια παλαίωσης και barriques, εμφιαλωτήρια και ετικετέζες) και όλους τους απαραίτητους χώρους για την παραγωγή και παλαίωση (κάβες) του κρασιού. Μέσα από συναντήσεις γευσιγνωσίας εκτίμησαν το κρασί καλής ποιότητας και τους κατάλληλους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού ώστε να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του πρώτου με σκοπό την τέρψη. Η ομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη και στο χώρο του Consorzio “Doc Bolgheri” όπου και ενημερώθηκε από επιστήμονα γεωπόνο για τους κανόνες που διέπουν τα κρασιά “Doc Bolgheri”, τους στόχους του οργανισμού και τoν έλεγχο των οινοπαραγωγών. Με το πέρας των εκπαιδευτικών δράσεων πραγματοποιήθηκε η τελική αποτίμηση του προγράμματος και η απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης.

Πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι της κινητικότητας, αυτή αφορούσε και σε πολιτιστικές επισκέψεις. Η Ομάδα επισκέφθηκε το Castagneto Carducci, την Pisa, το San Gimignano και τη Siena, των οποίων τα ιστορικά κέντρα είναι χαρακτηρισμένα ως Mνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, την Lucca, την Firenze, όπου όλη η πόλη ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και την πολυπολιτισμική πόλη της Bologna. Στην πόλη της Φλωρεντίας επισκέφθηκε το μουσείο Uffizi (“Galleria degli Uffizi”) ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου και θαύμασε έργα τέχνης των πιο σπουδαίων Ιταλών καλλιτεχνών όπως των Botticelli, Giotto, Cimabue, Michelangelo, Leonardo da Vinci and Raffaello.

Οι μαθητές πέρα από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κομμάτι της δράσης, απέκτησαν και κοινωνικές δεξιότητες. Η σχεδόν ανύπαρκτη γνώση ιταλικής γλώσσας δεν αποτέλεσε εμπόδιο στη συναναστροφή τους με τους κατοίκους της περιοχής που έζησαν για δύο εβδομάδες. Κατανόησαν ότι άνθρωποι γειτονικών χωρών και όχι μόνο, έχουν τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με «εμάς».

Η παιδαγωγική ομάδα επέστρεψε γεμάτη από εμπειρίες και γνώσεις σημαντικές για την προσωπική και επαγγελματική ζωή των μελών της. Ελπίζει δε, στη συνέχιση τέτοιου είδους προγραμμάτων και για άλλους μαθητές στο μέλλον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις