Quantcast

http://picasion.com/

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Τα Playmobil ντύθηκαν με παραδοσιακές στολές της Ημαθίας! (ΦΩΤΟ)

Όλοι ξέρουμε τα Playmobil, το αγαπημένο παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές και γενιές και που κάπου ακόμα έχει μείνει καταχωνιασμένο στο παιδικό μας δωμάτιο, ή καμαρώνει ολοκαίνουριο στο δωμάτιο του παιδιού μας. Όλοι αγοράσαμε το Playmobil πειρατή, νεράιδα, καουμπόη, αστυνομικό και πυροσβέστη. Playmobil Γενίτσαρο και Μπούλα ή με στολή από το Γιδά, έχετε; Δεν έχετε!


Κι όμως, κάπου στην Ελλάδα, υπάρχει ένα 19χρονο παιδί, ο Πέτρος Καμινιώτης που ντύνει τα Playmobil με παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων περιοχών. Τον ανακαλύψαμε μέσα από μια διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο vice.com και εντυπωσιαστήκαμε από τη λεπτομέρεια στην απόδοση της φορεσιάς, δεδομένου ότι πρόκειται για νανοχειροτεχνία!
Αριστερά, η παραδοσιακή φορεσιά από την Επισκοπή Ημαθίας

Η πρώτη φορεσιά που κατασκεύασε μάλιστα ήταν από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. «Η πρώτη φορεσιά έγινε με πενιχρά υλικά και κόλλησα όπως όπως τα κομμάτια με σελοτέιπ, ούτε καν με κόλλα. Ήταν από το Pουμλούκι ή τον Γιδά, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας».
Γενίτσαρος και Μπούλα
Από την Ημαθία δημιούργησε και άλλες φορεσιές. Την παραδοσιακή της Επισκοπής αλλά και την μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη φορεσιά, αυτή από το αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας, τον Γενίτσατρο και τη Μπούλα.
Γενίτσαρος και Μπούλα επί τω έργω!

Μέλος δύο χορευτικών συλλόγων, μυήθηκε από πολύ μικρή ηλικία στην παράδοση. Και πέρα από τους χορούς, ασχολήθηκε, ψάχτηκε και ανακάλυψε την μαγεία της παραδοσιακής φορεσιάς κάθε τόπου. «Όταν χορεύεις σε ένα σύλλογο, συνήθως σου βάζουν και φοράς μια "γενική" φορεσιά της ευρύτερης περιοχής του χορού που χορεύεις. Μετά, αν θέλεις να ψαχτείς μόνος σου, ανακαλύπτεις τη μαγεία που έχει η φορεσιά της κάθε περιοχής. Μου αρέσει η ιδέα ότι όλα είχαν τον λόγο τους, δεν ήταν τυχαίο το άσπρο μαντίλι ή το μαύρο - αλλιώς φορούσαν τα κοσμήματα οι παντρεμένες κι αλλιώς οι ανύπαντρες ας πούμε. Δεν είναι όπως τώρα, που μπαίνεις σε ένα μαγαζί και αγοράζεις την ίδια μπλούζα».
Και τελικά; Τα playmobil βάζουν τα καλά τους και τα παραδοσιακά τους για να μείνουν στο σπίτι; Που απευθύνεται ο Πέτρος, πέρα από την προσωπική του ευχαρίστηση; «Σε ιδιώτες που είτε θέλουν να έχουν ένα playmobil με τη φορεσιά του τόπου καταγωγής τους είτε ασχολούνται με τον χορό και θέλουν να έχουν τις φορεσιές των περιοχών που τους αρέσουν. Επίσης, χορευτικοί σύλλογοι και λαογραφικά μουσεία».
Θέλεις να δεις και άλλα playmobil - καραγκούνα; Τσέκαρε τη σελίδα του στο facebook.

Κείμενο, Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαϊωάννου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ