Ο Σεφ του «Βεροιώτη» προτείνει: Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Αφαιρούμε την κόρα και μουλιάζουμε το ψωμί στο κόκκινο κρασί, αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ζυμώνουμε 1 λεπτό. Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια ζυμώνουμε τον κιμά για τουλάχιστον 10'. Σκεπάζουμε με σελοφάν και τον αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 30'.

Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι.

Σάλτσα:

Σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λίγο νερό, ανάλογα τα υγρά που έχουν βγάλει οι ντομάτες και σιγοβράζουμε.

Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο, ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ!

· ΥΛΙΚΑ:  


Για τα Σουτζουκάκια

· 500 gr. κιμά μοσχαρίσιο

· 5-6 σκελίδες σκόρδο

· 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμιού

· 150 ml. κόκκινο κρασί

· ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

· ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

· ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

· Αλάτι, πιπέρι

· 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο

Για την Σάλτσα 


500 gr. ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
250 ml. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. τοματοπολτό
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
2-3 μοσχοκάρφια
Λίγο Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Αλεύρι για το τηγάνισμα