Το ήξερες; Γιατί τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες;

Σχεδόν όλοι ανεβαίνουμε καθημερινά σε ασανσέρ. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μπείτε σε ασανσέρ, κοιτάξτε στους καθρέπτες και θυμηθείτε τον... «Βεροιώτη», διότι εδώ θα διαβάσετε αμέσως τώρα, τον λόγο που σε όλα τα ασανσέρ βάζουν καθρέπτες. Οι βασικοί λόγοι λοιπόν που καθιέρωσαν την ύπαρξη καθρεπτών, είναι...
 ψυχολογικοί και λόγοι ασφαλείας. Όταν με τη βιομηχανική ανάπτυξη τα κτίρια άρχισαν να γίνονται όλο
και ψηλότερα, η χρήση ασανσέρ (ανελκυστήρων) έγινε απαραίτητη. 

Οι ανελκυστήρες εκείνη την εποχή ήταν αρκετά αργοί και συχνά οι άνθρωποι που τους χρησιμοποιούσαν εξέφραζαν παράπονα. Οι μηχανικοί της εποχής άρχισαν να σκέφτονται τη λύση στο πρόβλημα. Ένας μηχανικός διατύπωσε την άποψη ότι οι ανελκυστήρες δεν είναι αργοί αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι για να απασχολούνται στη διαδρομή, τους δημιουργείται η αίσθηση ότι ο χρόνος δεν κυλά! Έτσι προτάθηκε η χρήση καθρεφτών και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι τα παράπονα μειώθηκαν αισθητά, ώστε η χρήση τους καθιερώθηκε. Οι άνθρωποι έχουν κάτι να απασχολούνται στη διαδρομή και έτσι ξεπερνούν τον ψυχολογικό σκόπελο της απραξίας!

Ταυτόχρονα λόγοι ασφαλείας επιβάλουν τη χρήση καθρεφτών. Η καθημερινή χρήση του ανελκυστήρα τον έχει ενσωματώσει στην καθημερινότητά μας και πολλές φορές εισερχόμαστε αφηρημένοι. Τι γίνεται όμως αν, για κάποιο λόγο, ο θάλαμος δεν βρίσκεται πίσω από την πόρτα; Υπάρχει κίνδυνος πτώσης στο φρεάτιο. Έτσι η ύπαρξη καθρέφτη μας διευκολύνει να αντιληφθούμε την ύπαρξη του θαλάμου σε αντίθεση με το σκοτεινό φρέαρ.

Επίσης πολλοί άνθρωποι έχουν κλειστοφοβία και ο περιορισμός σε ένα τόσο μικρό χώρο, τους προκαλεί αναστάτωση. Με τη χρήση καθρεφτών ο χώρος “διπλασιάζεται” και απαλύνει το αίσθημα κλειστοφοβίας.
Μην αναρωτιέστε λοιπόν. Τώρα που ξέρετε το “γιατί”, απλώς κοιτάξτε τον εαυτό σας, στον καθρέπτη. Και θυμηθείτε που διαβάσατε γι΄αυτόν...

Δημοφιλείς αναρτήσεις