Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πρωτοσέλιδο στην «Καθημερινή» η «Θύελλα αντιδράσεων για τη Βέροια»

Πρωτοσέλιδο(!) έγινε στην «Καθημερινή» του Σαββάτου η υπόθεση της αναοριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων στη Βέροια. Στο δημοσίευμά της η «Καθημερινή» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Θύελλα αντιδράσεων για τη Βέροια», περιγράφει την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Επισημαίνει τα προβλήματα που θα
ανακύψουν και τους φόβους των επαγγελματιών της Βέροιας. Δείτε το ρεπορτάζ του Σταύρου Τζίμα στην «Καθημερινή»:

«Σε τροχιά κινητοποιήσεων εισέρχονται από σήμερα οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς, καθώς και οι επαγγελματικές ενώσεις της Βέροιας, αντιδρώντας στον σχεδιαζόμενο χαρακτηρισμό ολόκληρης της πόλης ως αρχαιολογικού χώρου. Για σήμερα στις 12 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί σύσκεψη φορέων στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ώστε οι εκπρόσωποί τους να «διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις μονομερείς ενέργειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας της περιοχής και του υπ. Πολιτισμού». Παράγοντες της Βέροιας επισήμαιναν πως η ατμόσφαιρα έχει ηλεκτρισθεί, με τους δημότες να εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και στον αποκλεισμό της πόλης. Το θέμα ανέκυψε με την κατάθεση προ δύο μηνών περίπου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πρότασης να χαρακτηρισθεί η πόλη της Βέροιας στο σύνολο της έκτασής της αρχαιολογικός χώρος.

Η γνωστοποίησή της, μέσω εγγράφου του υπ. Πολιτισμού τον Ιούνιο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους φορείς που διαβλέπουν ότι υπό ένα τέτοιο καθεστώς θα είναι πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε επιχειρηματική, και όχι μόνο, δραστηριότητα, γεγονός που θα σημάνει την οικονομική καταστροφή μιας πόλης που οφείλει την ανάπτυξή της στην παραγωγική διαδικασία. «Οι επιχειρούμενες αλλαγές θα αποτελέσουν την ταφόπλακα στην άγρια δοκιμαζόμενη οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και ύφεση» όπως λέει ψήφισμα-έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε αλλαγή του αρχαιολογικού χάρτη.

Η Βέροια θεωρείται μια πόλη με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά και έχει ήδη 118 χαρακτηρισμένους χώρους. «Η κήρυξη της πόλης και της πέριξ αυτής αγροτικής περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου επιφέρει βίαιη απομείωση της αξίας κάθε ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικής επένδυσης λόγω περιορισμού των δυνατοτήτων χρήσης και συνεπώς, την απαξίωσή τους αναποζημίωτα», υποστηρίζουν οι φορείς και υπογραμμίζουν πως «οι μέχρι σήμερα κακές πρακτικές από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας δημιουργούν στρεβλώσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της περιοχής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ