Quantcast

http://picasion.com/

Τα λουκέτα «πνίγουν» την αγορά της Βέροιας

Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι Βεροιώτικες επιχειρήσεις, περιγράφουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Ημαθίας, ασκώντας σκληρή κριτική για την πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση και σημειώνοντας πως «η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια». Τα τελευταία έξι χρόνια, στην πόλη της Βέροιας, έκλεισαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, ενώ τα capital
controls του περασμένου καλοκαιριού και η διατήρησή τους μέχρι και σήμερα, αποτελεί ένα καταστροφικό ράπισμα για την τοπική οικονομία. Μάλιστα, σε συνομιλίες που έχουμε με ανθρώπους της αγοράς, μας τονίζουν χαρακτηριστικά πως «όσο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται παθητικά, τόσο η επιχειρηματικότητα θα βουλιάζει, ενώ οι προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχώς θα περιορίζονται.
Οι έμποροι και οι βιοτέχνες δεν μπορούν να στηριχθούν σε νεφελώδεις υποσχέσεις. Θέλουν καθαρά λόγια, καθαρές λύσεις, πρόοδο και όχι οπισθοδρόμηση. Το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη πρέπει να εκπορεύεται από έναν υγιή ιδιωτικό τομέα και όχι από το κράτος. Το κράτος θέτει τις προϋποθέσεις, ώστε να λειτουργήσει υγιώς η ελεύθερη αγορά.
Ζοφερή είναι η εικόνα στο κέντρο της Βέροιας, με τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους, το εν λόγω διάστημα, να αγγίζουν πλέον τριψήφιο αριθμό, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν είναι εκατοντάδες. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα λησμονείται ακόμη και η ύπαρξή της, θα πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση και να επιτευχθεί ο αναπροσανατολισμός του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ