Quantcast

http://picasion.com/

Το project… αλεύρι από βελανίδια

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Το αιωνόβιο άλσος της χνοώδους δρυός, στην Καστανιά Κολινδρού Πιερίας, είναι ένα φυσικό μνημείο πολλών εκατοντάδων ετών. Εκτός από την ξεχωριστή ομορφιά του, αποτελεί και χώρο ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος. Το τελευταίο διάστημα, το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου
Καστανιάς, με τη βοήθεια του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, καταβάλλει προσπάθειες για την πληροφόρηση και την ανάδειξη των δασικών εκτός ξύλου εμπορεύσιμων προϊόντων (Νon wood forest products) και τα οφέλη που χαρακτηρίζουν την οικονομική τους φύση. Στόχος είναι, όπως τονίζει ο Δημήτρης Ρουκάς, M.Sc. Τεχν. γεωπόνος επιστημονικός συνεργάτης της ΠΕ Πιερίας, η οικονομική αξιοποίηση του δάσους με την ανάδειξη των μη ξύλινων προϊόντων της βελανιδιάς, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ακόμη έναν φυσικό πόρο και να προσδώσουν στο δάσος την ιδιαίτερη αξία και την προστασία που χρειάζεται. Μια από τις πολλές χρήσεις είναι και η παραγωγή αλευριού, που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα superfoods.

Πρόκειται για αλεύρι που έχει μεγάλη απήχηση στη σύγχρονη διατροφή. «Δεν έχει γλουτένη, δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό και περιέχει συστατικά χρήσιμα για τον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες, υψηλά ποσοστά ελαίου και ινών», επισημαίνει ο κ. Ρουκάς και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι τα βελανίδια είναι άριστη πηγή μετάλλων, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου, βιταμίνης Β. Με το ενδιαφέρον πλέον που υπάρχει από τους καταναλωτές για τέτοιες υπερτροφές, οι βελανιδιές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια άριστη εναλλακτική καλλιέργεια».

Για την καλύτερη ανάδειξη του άλσους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς προγραμματίζει εκδήλωση για τη συγκομιδή των βελανιδιών το φθινόπωρο, όπου θα προσφερθούν στους επισκέπτες κεράσματα με βάση το αλεύρι των βελανιδιών. Σήμερα, τα προϊόντα του δέντρου, εκτός από τη χρήση τους ως καυσόξυλων και σε διάφορες ξύλινες κατασκευές, είναι ένας ξεχασμένος πλούτος. Στο παρελθόν, αποτελούσαν άριστη τροφή για τους χοίρους και τα αιγοπρόβατα, ενώ τα διάφορα μέρη της βελανιδιάς χρησιμοποιούνταν και για θεραπευτικούς-ιατρικούς σκοπούς.


Αφροδίτη Χρυσοχόου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ