Quantcast

http://picasion.com/

Εκτός αποζημιώσεων τα βαμβάκια της Ημαθίας

Δεν θα αποζημιωθεί μεγάλο μέρος βαμβακοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτωβρίου, διότι δεν άφησαν το νέο «μάρτυρα» στο χωράφι. Αυτό απαντά εν ολίγοις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης με αφορμή ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.

«…με την αναγγελία ζημιάς για τις προαναφερόμενες καλλιέργειες (21 Οκτωβρίου του 2015) δόθηκε οδηγία για τον τύπο του ‘μάρτυρα’ που έπρεπε οι παραγωγοί να αφήσουν. Η οδηγία απεστάλη σε όλα τα υποκαταστήματα ΕΛΓΑ στην επικράτεια και η διαφοροποίησή της από τον ‘παλιό μάρτυρα’ ήταν ότι στον καινούργιο ‘μάρτυρα’ έπρεπε να αφήσουν οι παραγωγοί απείραχτες τέσσερις σειρές στο κέντρο του χωραφιού από έξι που ήταν μέχρι πρότινος (δηλαδή δύο στο κέντρο και τέσσερις στα άκρα). Η εν λόγω οδηγία δόθηκε κατόπιν σύσκεψης των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ για την καλύτερη αποτύπωση της ζημιάς στη διαμόρφωση ακριβούς ποσοστού ζημιάς και εν γένει για πιο δίκαιη αποζημίωση», εξηγεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η διοίκηση του ΕΛΓΑ σε συσκέψεις με τους παραγωγούς έκανε δεκτές πολλές από τις θέσεις τους ως προς τους «μάρτυρες» και μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντές του ο οργανισμός προέβη σε βελτιωτικές κινήσεις ως προς την οδηγία. «Κατόπιν τούτων (μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές) τα πορίσματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν, δικαιώνουν μεγάλο μέρος παραγωγών, καθώς το 55% των δηλωθέντων πορισμάτων διατυπώνουν ποσοστά ζημιάς. Σημειώνεται ότι, εάν δεν γίνονταν οι προαναφερόμενες αλλαγές, μόνον το 20% των δηλωθέντων πορισμάτων θα είχαν ποσοστά ζημιάς», σημειώνει το υπουργείο.

Όσον αφορά τα μηδενικά πορίσματα για κάποιους παραγωγούς (που δεν θα αποζημιωθούν), το υπουργείο απαντά πως οι εν λόγω αγρότες για δικούς τους λόγους δεν θέλησαν να εφαρμόσουν την οδηγία, μην αφήνοντας «μάρτυρες» εκεί όπου έπρεπε, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση. «Αντιθέτως για τους παραγωγούς που τήρησαν την οδηγία και άφησαν στο κέντρο του χωραφιού τους ‘μάρτυρες’ κοινοποιήθηκαν στους περισσότερους από αυτούς τα πορίσματα με ποσοστά αποζημιώσιμα…», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης παρά την εξήγηση του υπουργείου επιμένει και ζητά την αποζημίωση του συνόλου των βαμβακοκαλλιεργητών Πέλλας και Ημαθίας, καθώς δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τη νέα οδηγία του ΕΛΓΑ σχετικά με τον τύπο του «καινούργιου μάρτυρα» που έπρεπε να αφήσουν και για το λόγο αυτό η πλειονότητα των παραγωγών άφησε «μάρτυρες» με τον τρόπο με τον οποίο γινόταν στο παρελθόν («παλιό μάρτυρα»). Καλεί εκ νέου τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία αυτή και να κάνει πράξη τις αρχικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΛΓΑ και της ηγεσίας του υπουργείου προς τους παραγωγούς ότι αυτοί θα αποζημιωθούν».

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ