Ο σεφ του «Βεροιώτη» προτείνει: Ντομάτες γεμιστές με χταπόδι

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό και λίγο ξύδι για 10'. Το κρυώνουμε και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Πλένουμε και ανοίγουμε τις ντομάτες, αφαιρώντας το εσωτερικό τους, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε το χταπόδι. Κατόπιν προσθέτουμε την ψίχα της ντομάτας την οποία έχουμε ψιλοκόψει, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό. Αφήνουμε να βράσει για 15΄μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Γεμίζουμε τις ντομάτες, κλείνουμε με τα καπάκια τους και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αραιώνουμε τον τοματοπολτό με λίγο νερό, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις ντομάτες μας, πουδράρουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30-35΄.

ΥΛΙΚΑ: 8 μέτριες πιπεριές για γέμισμα

1 μικρό χταπόδι(700γρ)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200γρ ρύζι Καρολίνα

200 ml ελαιόλαδο

1 κ.γ. τοματοπολτό

Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

½ ματσάκι μαϊντανό

1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι

Λίγη φρυγανιά τριμμένη

Tips: μπορούμε να προσθέσουμε πλιγούρι αντί ρύζι ή να δυναμώσουμε τη συνταγή μας προσθέτοντας κουκουνάρι ή σαφράν.

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς