Quantcast

http://picasion.com/

Η πραγματική εμπειρία της Βεργίνας

Γράφει ο Τριανταφυλλίδης Γιάννης, Φοιτητής Α.Π.Θ., Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε.
Μιλώντας πάντα αντικειμενικά, δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι κάποιος φορέας θα έπειθε με επιτυχία νέους να ασχοληθούν για πάνω από 2 ώρες με κάτι που δεν έχει να κάνει άμεσα με την παραδοσιακή «διασκέδαση».

Πόσο μάλλον να περάσουν 3 μέρες στην κοινότητα της Βεργίνας, στην οποία μάλιστα θα ασχολιόντουσαν σχεδόν αποκλειστικά με τον πολιτισμικό πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων της. Κι όμως! Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαζί με το πανεπιστήμιο της πόλης Chiba της Ιαπωνίας τα κατάφεραν. Και το αποτέλεσμα από αυτό το «πάντρεμα» των δύο πανεπιστημίων; Το G.S.P. Global Student Program!

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος (2014,2015,2016), το πρόγραμμα «GSP AUTHChiba” επιστρέφει με έναν σκοπό και έναν νέο στόχο. Η πιο πρόσφατη «αποστολή» των φοιτητών είναι να αναλύσουν και να προβληματιστούν στο θέμα «Αρχαιολογικοί χώροι και ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων». Όχι όμως με τον παραδοσιακό και «μουντό» τρόπο του «κάνω κάτι απλά για να το κάνω» αλλά μέσω πραγματικής ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας. Στο πρόγραμμα δίνεται έντονη έμφαση στην ομαδικότητα. Κανείς δεν μένει αμέτοχος. Όλοι, φοιτητές και παράγοντες, δουλεύουν με μεράκι και όρεξη για πραγματικά αποτελέσματα χωρίς φόβο για την σκληρή κριτική. Αυτό είναι που κάνει το «GSP AUTHChiba” ξεχωριστό. Πέρα απ’ την δυνατότητα που δίνει στους φοιτητές να γνωρίσουν μια νέα χώρα και έναν νέο πολιτισμό, τους δίνει μια ελευθερία στην έκφραση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.

Έχοντας πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά συνάμα και ευκαιρίες χαλάρωσης και απόλαυσης των φυσικών τοπίων της περιοχής, οι φοιτητές και η ομάδα τους ξεκίνησαν το τριήμερο «ταξίδι» τους στον χρόνο. Αρχικά, η ομάδα του G.S.P. αποτελούμενη από 17 Έλληνες και 17 Ιάπωνες φοιτητές και 4 καθηγητές επισκέφτηκε το μουσείο της Βεργίνας όπου όπως ήτανε γνωστό θα γινόταν μία ξενάγηση στον χώρο. Το Α.Π.Θ. όμως, με δική του πρωτοβουλία, εξασφάλισε τη συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις υπηρεσίες του κ. Γιάννη Γραικού, με καθήκοντα Επιμελητού Αρχαιοτήτων των Αιγών, ο οποίος επιφύλασσε την δική του έκπληξη. Αντί για την απλή ξενάγηση που δίνεται στους επισκέπτες, έκανε στους φοιτητές και των δύο χωρών μία ξεχωριστή τρίωρη παρουσίαση των μνημείων του μουσείου. Η αίσθηση ακόμα και από τους Έλληνες φοιτητές, οι οποίο είχαν ξανά επισκεφτεί το μουσείο ήταν μοναδική. Άπαντες νιώθαμε ότι επιτέλους γνωρίσαμε την πραγματική εμπειρία της Μακεδονικής ιστορίας! Η πρώτη μέρα όμως δεν τελείωσε εκεί. Σειρά είχε το νέο μουσείο της Βεργίνας το οποίο σχεδόν έχει πάρει την τελική του μορφή. Εκεί, συναντήσαμε ξανά τον κ. Γιάννη Γραικό αλλά όχι μόνο του αυτή τη φορά. Μαζί του παραβρίσκονταν και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βέροιας αλλά και τοπικός αιρετός κάτοικος της Βεργίνας κ. Αριστομένης Λαζαρίδης. Οι δυο τους, μίλησαν στους φοιτητές για την κατάσταση στην Βεργίνα, τόσο για το μουσείο, όσο και για την ίδια την τοπική κοινωνία κι έπειτα δόθηκε η ευκαιρία για ερωτήσεις. Μέσα από εποικοδομητικό διάλογο ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές και η συνάντηση τελείωσε με τη διάλεξη της κ. Παπαδοπούλου με θέμα τους πολιτιστική κληρονομιά και τα προγράμματα και τις πολιτικές για το 2014-20..

Δεύτερη μέρα και οι φοιτητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες με διαφορετικό στόχο η καθεμία. Τους ανατέθηκαν συνεντεύξεις με ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια για όλους τους παράγοντες που σχηματίζουν την τοπική κοινωνία της Βεργίνας. Εργαζόμενοι στο μουσείο, τουρίστες και επισκέπτες, ντόπιοι κάτοικοι αλλά και μαγαζάτορες βρέθηκαν στο «έλεος» των ερωτήσεων των φοιτητών. Μετά από πολλές απορίες, πολύ περπάτημα, μέσα στο χωριό, μπόλικη εξερεύνηση του σκηνικού και άπειρη σκέψη, ήταν πλέον η ώρα για το G.S.P. να αναλύσει τα δεδομένα του. Απλωμένες οι ομάδες στα διαφορετικά επίπεδα του ξενώνα Δήμητρα, επεξεργάστηκαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από τα ερωτηματολόγια μέχρι αργά το βράδυ. Έτσι, όλοι μαζί πάντα, καταφέραμε να συντάξουμε προτάσεις βασισμένοι στις γνώσεις κυρίως, των ντόπιων κατοίκων αλλά με μία νέα οπτική. Την δική μας. Η εμπειρία που πήραμε από την Βεργίνα μέσω του προγράμματος, ήταν απαράμιλλη. Δεν πίστευα προσωπικά ότι θα το πω, αλλά δεν μου έφτασε η Βεργίνα. Θέλω κι άλλο, όπως θέλουμε κι άλλο όλοι μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ