Χατζηκώστας: Θα αντιδράσουν οι τοπικοί μας άρχοντες;

Η πολιτική των περικοπών παντού έχει χτυπήσει και τους δήμους της χώρας μας, αναγκάζοντας τους ουσιαστικά χρόνια τώρα να λειτουργούν «στο κόκκινο». Πρόσφατα δημοσιεύτηκε εγκύκλιος των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ζητούνται νέες περικοπές από Δήμους και Περιφέρειες, που θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα εργατικά -
λαϊκά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση ζητά να κοπούν ακόμα και τα βοηθήματα που δίνονται από τους Δήμους σε απόρους. Πρόκειται για πενιχρά ποσά που κατευθύνονται σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είναι άστεγοι και άνεργοι για πολλά χρόνια και αυτά τα βοηθήματα τους δίνουν τη δυνατότητα απλά να συνεχίσουν να ζουν. Εδώ να τονίσουμε σημειολογικά ότι η εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις - εμπαιγμό των κυβερνώντων και του ίδιου του πρωθυπουργού περί «πυλώνων του κοινωνικού κράτους» και περί «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας» όταν η πραγματικότητα διαψεύδει τα προπαγανδιστικά της πυροτεχνήματα.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο στις δαπάνες για υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, άρα κόψιμο σε εκείνες τις απαραίτητες εργασίες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν λαϊκά συμφέροντα. Από τα Δημοτολόγια και τα ΚΕΠ μέχρι το μάζεμα των σκουπιδιών, τους καθαρισμούς κατά την αντιπυρική περίοδο και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να μπουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε αυτούς τους τομείς. Οδηγεί στο να μείνουν χωρίς δουλειά εργαζόμενοι και να προσληφθούν άλλοι με τους μισούς ή και μικρότερους μισθούς. Οδηγεί ουσιαστικά στο να μην καλύπτονται - έστω και υποτυπωδώς - κάποιες βασικές ανάγκες των πολιτών. Είναι δε γνωστό ότι ήδη, εδώ και έξι χρόνια, μειώνεται διαρκώς το μόνιμο προσωπικό των Δήμων και των Περιφερειών, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται είναι όλο και μικρότερος.

Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο των δαπανών για βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους, κόψιμο σε επιχορηγήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στην ουσία, ζητά να ακολουθηθεί μία πολιτική που θα οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών, υπηρεσιών Υδρευσης και Αποχέτευσης, αφού με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των τομέων είναι ενταγμένη σε Νομικά Πρόσωπα. Επιπλέον, ζητά να κοπούν οι όποιες επιχορηγήσεις δίνονται σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούν χιλιάδες νέους, οι οποίοι αναζητούν διεξόδους για να αθληθούν ή να ενταχθούν σε κάποια δραστηριότητα όπως μουσική, ζωγραφική κ.λπ. Εάν κάποιος δήμος θέλει να δώσει βοηθήματα σε απόρους, να επιχορηγήσει αθλητικούς συλλόγους, να συνεχίσει να λειτουργεί την υπηρεσία της διαχείρισης των απορριμμάτων με το προσωπικό να κάνει τις απαραίτητες υπερωρίες, θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετους φόρους, ώστε από τα έσοδά του να καλύψει αυτές τις δαπάνες.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, οι τοπικοί μας άρχοντες δεν θα πρέπει να αποδεχτούν την «μοίρα τους». Θα πρέπει να αντιδράσουν μαζί με το λαό της περιοχής και τους φορείς τους. Σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης γιατί οι «κόφτες» έχουν μπει πλέον σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής (π.χ Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.α)

Δημοφιλείς αναρτήσεις