Quantcast

http://picasion.com/

Καρατζιούλα: «Να ορίζονται αρχαιολογικοί χώροι, να ενισχυθεί όμως η Αρχαιολογία με προσωπικό»

Λόγοι ανωτέρας βίας με υποχρέωσαν να απουσιάσω από την σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Τετάρτη 20/07/2016, στην οποία συμμετείχε πλειάδα φορέων του νομού και είχε θέμα την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας. Επί του συγκεκριμένου θέματος θα ήθελα να καταθέσω δημοσίως την άποψή μου, θεωρώντας το
υποχρέωσή μου και ως Περιφερειακής Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας και ως Ενεργού Πολίτη. Στις καθημερινές επαφές με τους πολίτες είναι σύνηθες φαινόμενο το να γινόμαστε δέκτες παραπόνων για τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στον χαρακτηρισμό χώρων ως ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή μη. Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις που αυτοδιοικητικοί φορείς ή και επενδύσεις καλών προθέσεων, ακύρωσαν τα επενδυτικά τους σχέδια εξ αιτίας των καθυστερήσεων αυτών. Όμως εξ ίσου ισχυρό θεωρώ και το επιχείρημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας του να μην καταστρέφεται πολιτιστικής κληρονομιά, αμύθητης αξίας οικονομικής ή και ιστορικής, με την λογική της «ανεξέλεγκτης εκσκαφής».

Οφείλει η πολιτεία, αφ ενός μεν να ορίσει αρχαιολογικούς χώρους αυτούς που πραγματικά έχουν περιεχόμενο άξιο φροντίδας με βάση την επιστημονική χάραξη των χώρων αυτών, παράλληλα όμως να ενισχύσει την αρχαιολογική υπηρεσία με προσωπικό ικανό να ολοκληρώνει τις διαδικασίες χαρακτηρισμού χώρων ή μη, σε σύντομο και λογικό χρόνο.
Συντάσσομαι απολύτως με την πρόταση δημιουργίας επιτροπής που θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για το θέμα και φυσικά θέτω τις δυνάμεις μου στην διάθεση της επιτροπής με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.
Δεσμεύομαι δε να φέρω το θέμα στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να έχουμε στην προσπάθειά μας και την στήριξη του Οργάνου.

Νίκη Καρατζούλα
Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ