Θανάτωση ζώων και στην Ημαθία λόγω οζώδους δερματίτιδας

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία θανάτωσης ζώων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας λόγω της οζώδους δερματίτιδας, ανέφερε στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Θεοφάνης Παπάς. Συγκεκριμένα στο νομό Πέλλας θανατώθηκαν ήδη 700 ζώα και ακολουθούν άλλα 210, ενώ στην Ημαθία θανατώθηκαν 228 ζώα και εντός της εβδομάδας θα θανατωθούν άλλα 400. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ο κ. Παπάς γνωστοποίησε, ότι στη Θεσσαλονίκη θανατώθηκαν 253 ζώα, στη Χαλκιδική 1115, στις Σέρρες 3017 και στο Κιλκίς 25 ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, ωστόσο έγιναν εμβιολιασμοί.

Ο κ. Παπάς τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που είναι το 70% του ζωικού κεφαλαίου όλης της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί εμβόλια με δικούς της πόρους και μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε κάποια εμβόλια και σε άλλες περιφέρειες.

Εισήγηση για το θέμα παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω» Δημήτρης Μούρνος προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή εμβολιασμών σε όλη τη χώρα, την εντατικοποίηση των αεροψεκασμών και των προγραμμάτων απεντόμωσης της περιφέρειας, την παρέμβαση στην Ε.Ε., ώστε να ασκήσει πιέσεις στις γειτονικές χώρες για να εφαρμόσουν προγράμματα εμβολιασμών του ζωικού τους κεφαλαίου, τη μέριμνα για την επαρκή προμήθεια εμβολίων και τη λειτουργία διακρατικού κέντρου παρακολούθησης μεταδοτικών ζωονόσων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις