Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η συνέντευξη του Λάζαρου Τσαβδαρίδη στον «Βεροιώτη»

Στις εθνικές εκλογές του 2015, κατεβήκατε ως υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας και ήρθατε δεύτερος πίσω από τον Απόστολο Βεσυρόπουλο. Τελικά η ΝΔ έβγαλε έδρα στο νομό, την οποία και χάσατε για μερικές δεκάδες σταυρούς. Τι έφταιξε και δεν καταφέρατε να πάρετε την πρώτη προνομιούχο θέση;

Τίποτα δεν «έφταιξε». Είναι σαν να λέτε ότι κάτι έγινε λάθος. Οι πολίτες της Ημαθίας επέλεξαν την εκπροσώπησή τους σε κόμματα και πρόσωπα. Όλα καλώς καμωμένα. Δεν είμαστε στην πολιτική για να «κερδίζουμε» ή να «χάνουμε». Είμαστε για να προσφέρουμε. Εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι. Άλλωστε σε τόσο μικρές διαφορές πάνω στο νήμα δεν μπορείς να νοιώθεις χαμένος. Νοιώθω κολακευμένος από την εμπιστοσύνη των χιλιάδων συμπολιτών μου.

Πολλά ακούγονται στην τοπική πολιτική πιάτσα σχετικά με το μέλλον του Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Επειδή γνωρίζουμε πως είστε ένας άνθρωπος που απαντάτε ευθέως χωρίς περιστροφές, θα είστε ξανά υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές;


Ο κόσμος μου το ζητάει επιτακτικά, ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι η αλήθεια. Θα εκτιμήσω επαγγελματική, προσωπική και πολιτική κατάσταση όπως κάνω πάντα. Πρώτο κριτήριο είναι το κατά πόσο οι συνθήκες θα μου επιτρέψουν να προσφέρω, να κάνω πράγματα για τον τόπο μου και για την πατρίδα μου.





Περάσατε και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην πόλη και υπάρχει αποδεδειγμένα πολιτική φθορά, εντούτοις οι πολίτες εμπιστεύονται την παρούσα δημοτική αρχή (είτε με επικεφαλής την Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, είτε με τον Κώστα Βοργιαζίδη) για 13 ολόκληρα χρόνια. Πως το εξηγείτε αυτό;

Δεν χρειάζεται πολιτική σοφία. Είναι γνωστό ότι η Βέροια είναι κατά πλειοψηφία αριστερή και όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η πολιτική ταυτότητα βαραίνει στην απόφαση.

Σε όλα τα μεγάλα έργα της πόλης η παρούσα διοίκηση απέτυχε, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Η γέφυρα Κούσιου έχει γίνει ανέκδοτο. Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι τόσο με την ανάπλαση όσο και με την συνολική εικόνα της πόλης, αλλά δεν είναι μόνο η ανικανότητα. Είναι και η αλαζονική αντίληψη και συμπεριφορά. Πιστεύουν ότι ξέρουν για μας καλύτερα από μας και αγνοούν επιδεικτικά τις απόψεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης στο Δήμο, αλλά και των φορέων της πόλης και των πολιτών στο σύνολό τους. Ολοκληρωτικές, καθεστωτικές νοοτροπίες με λίπασμα την πολυετή εξουσία. 


Το χειρότερο δυστυχώς είναι η απουσία, αδιαφορία θα έλεγα, του Δήμου και από την καθημερινότητα του πολίτη. Ακόμα και στα πιο απλά πράγματα που διευκολύνουν τη ζωή του. Η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, οι λακκούβες. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να τους αποδοκιμάσουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές.

Πρόσφατα υπήρξε ζήτημα με την αναοριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων

Είναι ακόμα ένα παράδειγμα της ανικανότητας της παρούσας διοίκησης του Δήμου Βέροιας. Σε μια πόλη με τέτοιο ιστορικό δυναμικό, αντί μέσω σχεδιασμού και έγκαιρων πρωτοβουλιών, να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας που θα είχε ως αποτέλεσμα το κοινό καλό της πόλης, βρεθήκαμε να τρέχουμε στα υπουργεία κατόπιν εορτής και μέσα σε πολεμικό κλίμα. Η αδυναμία του δημάρχου να οδηγεί τις εξελίξεις έφερε την απομόνωση. Είναι κρίμα για τη Βέροια.





Στην πολιτική καριέρα σας, έχετε ζήσει δυνατές συγκινήσεις. Επιτυχίες και αποτυχίες. Τι σας μένει τελικά από αυτό το πολυετές πολιτικό ταξίδι;

Η εμπειρία είναι σημαντική από όλες τις απόψεις. Αρχικά το αίσθημα της ευθύνης όταν εκπροσωπείς τους πολίτες. Μετά η γνώση του πως λειτουργεί ο κόσμος και ποιές είναι οι ποιότητες των ανθρώπων. Αλλά τελικά αυτό που μένει είναι η χαρά της προσφοράς. Πάντα με βασανίζουν όσα δεν κατάφερα για τους συμπολίτες μου, αλλά πρέπει να αφήνουμε χώρο και για ικανοποίηση για όσα πετύχαμε, για όσα μπορέσαμε να προσφέρουμε. Θετικό το ισοζύγιο.





Γιατί οι πολίτες στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό και όχι ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα;

Τι να σας πω μου φαίνεται αστείο και σαν ερώτημα. Πιστεύω στον Κυριάκο. Ικανός και με αποφασιστικότητα. Είναι από τους καλύτερους που έχουμε. Θα είναι ευτύχημα για τη χώρα να γίνει πρωθυπουργός. Η σύγκριση με τον χειρότερο πρωθυπουργό όλων των εποχών Αλέξη Τσίπρα δεν στέκει. Θα έλεγα είναι προσβλητική και θα το δείτε, το Τσίπρας στο μέλλον θα είναι πολιτική βρισιά. Κάθε μέρα που περνάνε στην εξουσία είναι ζημιά για τη χώρα. Η παραμονή τους μας εθίζει στην χυδαιότητα.

Ήσασταν μέσα στους 10 πολιτικούς από την Ημαθία που ψηφίσατε μνημονιακούς νόμους στην Ολομέλεια της Βουλής. Με το χέρι στην καρδιά πόσο πολιτικό κόστος έχει μια τέτοια απόφαση; Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω θα ψηφίζατε και πάλι «ναι σε όλα»;

Νόμιζα ότι η μέχρι τώρα εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ήταν αρκετή για να μην γίνονται πλέον τέτοιες ερωτήσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ και μας έσυρε στο πρώτο μνημόνιο. Η ΝΔ παρέλαβε την χώρα με μνημόνιο και 6% ύφεση και την παρέδωσε με 1% ανάπτυξη και στην πόρτα της εξόδου στις αγορές. Ό,τι ψηφίσαμε σε εκείνη την κοινοβουλευτική περίοδο ήταν η καλύτερη επιλογή για την χώρα. Αν η φαρσοκωμωδία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ζούμε δεν είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος τι πραγματικά συνέβη στην χώρα και ποιες ήταν οι επιλογές, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δεν θέλει να καταλάβει.



Οι Έλληνες δείχνουν να ψάχνουν διαρκώς για νέα πρόσωπα. Νέα τόσο σε ηλικία όσο και σε παρουσία στην πολιτική σκηνή

Εγώ είμαι 46 ετών, ηλικία στην οποία θεωρείσαι νεαρός στην πολιτική. Το ζήτημα δεν είναι η ηλικία αλλά η ικανότητα, το καθαρό μυαλό και το ηθικό υπόβαθρο. Επιλογές υπάρχουν πάντα. Οι πολιτικές πρέπει να μας ενδιαφέρουν και οι προσωπικότητες που καλούνται να τις εφαρμόσουν.

Πως σχολιάζετε τις κινήσεις των Καρατζαφέρη και Μπαλτάκου αλλά και του Φαήλου Κρανιδιώτη; Θεωρείτε πως υπάρχει ιδεολογικός χώρος στη δεξιά για αυτά τα σχήματα;

Η ΝΔ μπορεί κ πρέπει να στεγάσει όλα τα υγιή τμήματα του κέντρου και της δεξιάς. Εγώ έχω ζήσει όλη μου την πολιτική διαδρομή μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Εκεί εκφράζομαι πολιτικά, είναι το σπίτι μου και ο αγώνας των ιδεών δεν μπορεί παρά να δίνεται εκεί. Εντός. Έτσι έπραττα πάντα και οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση των ιδεολογικών ζητημάτων μου είναι ξένη ως συμπεριφορά και θεωρώ και επιζήμια για το γενικό καλό.





Είστε προσωπικός φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη. Πως σχολιάζετε την τοποθέτησή του στην Αντιπροεδρία της Νέας Δημοκρατίας;

Χαίρομαι και για τον Άδωνι αλλά και για το κόμμα και για την πατρίδα. Πρόκειται για άνθρωπο εξαιρετικών δυνατοτήτων. Όπου περνάει αφήνει έργο. Αυτοδημιούργητος και με πολιτική συγκρότηση που λίγοι πολιτικοί άνδρες έχουν στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος πως θα προσφέρει πολλά.

Με τι ασχολείστε πλέον; Ασκείτε το επάγγελμα του δικηγόρου;

Βρήκα χρόνο να συνεχίσω πράγματα που τα καθήκοντα του Βουλευτή Ημαθίας με είχαν υποχρεώσει να αναβάλλω. Αποφοίτησα φέτος από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου, Τμήμα Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Ανακηρύχτηκα Υποψήφιος Διδάκτορας του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Κατά τα λοιπά ασκώ δικηγορία σε υψηλό επίπεδο με επίκεντρο το εμπορικό και φορολογικό δίκαιο, έχοντας πελάτες μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις από όλη τη χώρα άλλα και πολίτες απ' όλη την Ημαθία. Στα 20 χρόνια που ασκώ τη δικηγορία, ευτύχησα να χτίσω σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μου. Είναι σημαντικό στοιχείο η εμπιστοσύνη ειδικά όταν προσπαθείς ταυτόχρονα με τις πολιτικές σου υποχρεώσεις να διατηρήσεις υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Πλέον είμαι επικεντρωμένος σε αυτό.



Ισχύει το ρητό που λέει πως από την πολιτική αν δεν είσαι από «τζάκι» θα μπεις πλούσιος και θα φύγεις φτωχότερος;

Με εμένα πάντως αυτό συνέβη. Ο κόσμος είναι θυμωμένος και όχι άδικα, αλλά το να κατευθύνει αυτή την οργή αδιακρίτως προς το πολιτικό σύστημα και να απαιτεί την αποδυνάμωσή του είναι αυτοκαταστροφικό. Οι βουλευτές που έχουν γίνει ο εύκολος στόχος, είναι οι πιο ουσιαστικοί και πραγματικοί εκπρόσωποι του λαού διότι τους εκλέγει ο λαός. Το λογικό θα ήταν να θέλει να τους εξοπλίσει με όλες τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στο έργο τους. Κατανοώ την οργή στο άκουσμα μηνιαίων αποδοχών της τάξεως πχ των 6-7 χιλιάδων ευρώ, τα έξοδα όμως είναι ασύλληπτα και η αλήθεια είναι ότι για να ασκήσεις με στοιχειώδη επάρκεια τα καθήκοντά σου ως βουλευτής, πρέπει να βάλεις από την τσέπη σου. Και αυτό είναι πρόβλημα για την Δημοκρατία διότι απαγορεύει έμμεσα στους φτωχούς να πολιτευτούν. Οι πλούσιοι, τα τζάκια, δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και μηδενικές να ήταν οι αποδοχές. Αυτό θέλουμε; Να συμμετέχουν στη Δημοκρατία μόνο οι πλούσιοι;


Το μεταναστευτικό που μας απασχόλησε όλους, αγγίζει και την Ημαθία με τα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν στον νομό

Σε Εθνικό επίπεδο τι να πει κανείς. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιούργησαν την κρίση και εργαλειοποίησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Πνίγηκαν χιλιάδες από αυτούς στα νερά του Αιγαίου και οι δεκάδες χιλιάδες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα ζούνε σε άθλιες συνθήκες. Πρόκειται για ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία της πολιτικής στην Ελλάδα. Τοπικά έχει ενδιαφέρον η διαφορά αντιμετώπισης του κάθε δήμου της Ημαθίας αλλά και όλων των πολιτικών παραγόντων. Θα κριθούν όλοι από τους πολίτες για τις θέσεις, τις ενέργειες, τις παραλείψεις, αλλά και την σιωπή και την απουσία τους.




Ασχολείστε με τα διοικητικά του χάντμπολ του Φιλίππου. Πείτε μας για την φετινή διαδρομή.

Πράγματι μου ζητήθηκε να συμβάλλω με τις όποιες δυνάμεις μου στην ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι άνθρωποι του Φιλίππου. Δέχτηκα με χαρά όπως πάντα με χαρά συμμετέχω σε όλες τις συλλογικές προσπάθειες όπου πιθανόν μπορώ να προσφέρω κάτι. Φέτος πήρα περισσότερα από όσα έδωσα. Είμαι ευγνώμων για την φετινή εμπειρία και τα συναισθήματα που έζησα και ευτυχής που μέσω του μεγάλου μας ιστορικού συλλόγου δώσαμε λίγη χαρά στους Βεροιώτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ