Quantcast

http://picasion.com/

Με Λεβέντη, Κουρουμπλή και Καρρά το «Συναπάντημα» των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν για 18η συνεχή χρονιά στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, το «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων της χώρας. Οι εκδηλώσεις, έχουν ως βασικό στόχο την αλληλογνωριμία των Ποντίων νέων, καθώς και στη
διατήρηση των ηθών και εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού. Το φετινό «Συναπάντημα» το παρακολούθησαν περισσότεροι από επτακόσιοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, νέοι και νέες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε διαλέξεις-εισηγήσεις για το χθες και το σήμερα του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι. Συγκεκριμένα στις διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, παρουσιάστηκαν τα παρακάτω θέματα: 

- Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη με θέμα : «Κείμενα και επιστολές στο Βατικανό αποκαλύπτουν την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού». =Θεόφιλο Πουταχίδη, Αν. Καθηγητή Α.Π.Θ με θέμα: «Οι φίλοι μας τα Μικρόβια–Ο τσαχλαμας, τα πεντικούδια και η ορμόνη της αγάπης».

- Κυριακή Χριστοφορίδου, Συγγραφέα με θέμα : «Τα παραμύθια της Ανατολής»
=Νίκο Σοφιαννίδη Λυράρη: παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών.

- Αμπερίδου Σοφία, ζωγράφο με θέμα : «Με το βλέμμα της Προσφυγιάς».

- Μαρτσέλλα Ανθρακοπούλου με θέμα «Η Αρχιτεκτονική στο Πόντο».

=Χριστόφορος Μαβίδης με θέμα «Προλήψεις και δεισιδαιμονίες Ποντίων».

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή 15 Ιουλίου στην Τελετή έναρξης του «Συναπαντήματος» η κεντρική εισήγηση είχε ως βασικό θέμα: «Διαδίκτυο- Υγεία –Αλήθειες».
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσίας τους, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιλάμβανε:
- Θεατρική Παραστάση στην ποντιακή διάλεκτο: «Έναν σπυρίν Θυμίαμα» από τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας».
- Μουσικό Δρώμενο αφιερωμένο στη Μαρτυρική Σάντα από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Παράλληλα οι νέοι του «Συναπαντήματος» διοργάνωσαν πλούσιες παραδοσιακές βραδιές με λύρα και τραγούδια του Πόντου. Με τον τρόπο αυτό δώθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της ποντιακής παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία της χώρας, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.
Όσον αφορά την ποντιακή γαστρονομία, κατά τη διάρκεια του «Συναπαντήματος» οι συμμετέχοντες νεολαίοι παρακολούθησαν στην πράξη την παρασκευή του Τανωμένου Τσορβά από τον Ποντιακό Σύλλογο Πολυδενδρίου Ασκού. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η οργανωτική Επιτροπή θα απέμεινε τιμητική διάκριση στον γνωστό Πόντιο λαϊκό τραγουδιστή κ. Βασίλη Καρρά, για την προσφορά του στα μουσικά δρώμενα της Πατρίδας μας.
Το «Συναάντημα» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ