«Κούρεμα» δόσεων και διευκολύνσεις στα δάνεια των Δημοσίων Υπαλλήλων απο το Παρακαταθηκών

«Κούρεμα» δόσεων, μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση αποπληρωμής αλλά και μπόνους για τους συνεπείς δανειολήπτες περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά των δημοσίων υπάλληλων. Τη νέα πολιτική για τη ρύθμιση των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων του Ταμείου, που έχουν χορηγηθεί
σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενέκρινε τη νέα στρατηγική του Ταμείου, η οποία περιλαμβάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, ενώ παράλληλα θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.

Βασικό κριτήριο για τις νέες ρυθμίσεις δανείων αποτελεί η εξασφάλιση βιώσιμης λύσης δηλαδή το διαθέσιμο, μετά την πληρωμή της δόσης, εισόδημα να είναι ικανό για τη διαβίωση του δανειολήπτη, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης.

Για την επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης θα ακολουθούνται κατά σειρά οι εξής λύσεις:

α) επιμήκυνση διάρκειας δανείου

β) μείωση επιτοκίου

γ) διαχωρισμός του δανείου ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει παγωμένο για διάστημα 10 ετών.

Για την αντιμετώπιση σοβαρών έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για χρονικό διάστημα έως και τρία έτη. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, με το νέο πλαίσιο ρύθμισης εκτιμάται ότι:
Το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικής μείωσης επιτοκίου κατά 2,25%, ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου.
Στο υπόλοιπο 52% των δανειοληπτών και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προβλέπεται επιστροφή τόκων τάξεως 1% ως επιβράβευση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις