Quantcast

http://picasion.com/

Με απόλυτη επιτυχία η 12 Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών στο Ξηρολίβαδο

Πραγματοποιήθηκε στο Ξηρολίβαδο η 12η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων, το Σάββατο 23 Ιουλίου. Μια εκδήλωση που σημείωσε τεράστια επιτυχία και ήταν μέσα στα πλαίσια των πλούσιων εκδηλώσεων των «Γιορτών Βερμίου», που κάθε χρόνο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου. Εκτός του χορευτικού συγκροτήματος του ΠΟΞ,
συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρίεσσας «Ο Άγιος Δημήτριος», οι οποίοι παρουσίασαν χορούς των Ζαγοροχωρίων και του κάμπου της Νάουσας αντίστοιχα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καθιερωμένο σεργιάνι των συγκροτημάτων στο κεντρικό δρόμο του χωριού με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής κομπανίας του Φώτη Καραβιώτη και κατέληξε στο χώρο του μπάσκετ - πάρκου του Ξηρολιβάδου, όπου πραγματοποιήθηκε η χορευτική παράσταση.
Ξηρολιβαδιώτες, καθώς και φίλοι του χωριού, ανηφορίζοντας στο πανέμορφο και δροσερό Ξηρολίβαδο και δραπετεύοντας από τη κάψα του κάμπου, απόλαυσαν μια βραδιά γεμάτη με μουσική και χορευτική πανδαισία από βλάχικους, ζαγορίσιους και μακεδονικούς σκοπούς. 
Στο Ξηρολίβαδο, έσμιξαν η «Φεγγαροπρόσωπη» και η «Μπαζαρκάνα» των Ζαγορισίων με την «Ασημένια αλυσίδα» και τον «Συγκαθιστό» των Βλάχων και με τα «Τσουράπια» και την «Γκάιντα» των Μακεδόνων, αναδεικνύοντας έτσι τον πλούτο, την ομορφιά, τη μεγαλοπρέπεια, την αρχοντιά και τις πανάρχαιες ρίζες και αξίες του ελληνισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εντυπωσίασε ο σεβασμός και η πιστότητα στη παράδοση όσον αφορά στο ενδυματολογικό και χορευτικό μέρος των συμμετεχόντων συγκροτημάτων και μάλιστα, από ότι μας πληροφόρησαν οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου Ζαγορισίων, οι περισσότερες γυναικείες φορεσιές - επενδύτες του εν λόγω συλλόγου είναι αυθεντικές και παλιές, διατηρημένες σε άριστη κατάσταση.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο ξηρολιβαδιώτης ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουσμπούκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Τάσος Βασιάδης, καθώς και πρώην μέλη του ΔΣ του Ομίλου.
Τη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο χοροδιδάσκαλος και γραμματέας του ΠΟΞ κ. Τσιαμήτρος Γιάννης. Μετά τη παρουσίαση των συγκροτημάτων ακολούθησε βλάχικο γλέντι στον ίδιο χώρο, το οποίο συνεχίστηκε σε ταβέρνα του χωριού μέχρι αργά.

Το μουσικό και χορευτικό ρεπερτόριο των συγκροτημάτων είχε ως εξής:
Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου: Παρουσιάστηκαν βλάχικοι χοροί από την Ανατολική Μακεδονία, το Βέρμιο και την Ήπειρο με τη παρακάτω σειρά: Βούλω μωρ βούλω, Αντίπερα, Κάτω στην άσπρη πέτρα, Ασημένια αλυσίδα, Μωραϊτικο και Συγκαθιστός Σιράκου με γύρισμα.

Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρίεσσας ο ‘Άγιος Δημήτριος’: Συρτός, Τσουράπια - Καρσιλαμάς, Γκάιντα, Ρούντο Γιάγκνε, Ζαβλιτσένα, Σουλεϊ-μάν Αγάς, Χασαπιά.

Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων: Φεγγαροπρόσωπη, Βιργινάδα, Απάνω στη Τριανταφυλλιά, Μπαζαρκάνα, Φεζοδερβέναγας, Αλεξάνδρα.













ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ