Quantcast

http://picasion.com/

Η συνέντευξη Θεοχαρόπουλου στο STAR (VIDEO)

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο STAR και στην δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου μεταξύ άλλων επεσήμανε: Για εκλογικό νόμο: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με μικροκομματικές σκοπιμότητες, για αυτό και στον εκλογικό νόμο, ενώ για 17 μήνες τον καλούσαμε να φέρει
την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν το έπραττε, γιατί δεν είχε αποφασίσει ότι χάνει τις εκλογές. Μόλις διαπίστωσε πως θα τις χάσει οριστικά αποφάσισε να φέρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για να έχεις αξιοπιστία πρέπει να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα, άλλα αύριο. Εμείς σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

Ερ: Δεν φοβάστε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ακυβερνησία;

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει σταθερή θέση την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής και βέβαια η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαίωσε την κοινή θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι μία από τις 50 θέσεις της προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε σχέση με το ερώτημα για την ακυβερνησία, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν βγαίνει ούτε με το μπόνους των 50 εδρών, από το 2009 και έπειτα, σε τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις. Με την λογική αυτή θα έπρεπε να έχουμε μπόνους 60 και 70 έδρες, να αλλοιώνουμε δηλαδή τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών. Είναι βαθιά πεποίθηση μου ότι οι θεσμικές αλλαγές οδηγούν και σε αλλαγή νοοτροπίας. Θυμηθείτε τι είχε γίνει στον ΑΣΕΠ. Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται και στο πολιτικό σύστημα, για να αλλάξει και η νοοτροπία.

ΕΡ: Είμαστε ώριμοι για κάνουμε κάτι τέτοιο;


Είδατε ότι όταν δεν έβγαινε αυτοδύναμη κυβέρνηση, είχαμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό λέω και τώρα. Με την πιστή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών, θα μπορούν στη συνέχεια να γίνονται κυβερνήσεις που θα βασίζονται στη συνεργασία, στη συνεννόηση στις προγραμματικές συμφωνίες. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε ζητήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Αυτό το οποίο ζητάμε δηλαδή, είναι σύμφωνο με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Για την κεντροαριστερά

Η κεντροαριστερά σήμερα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας, όπως είναι οι συνεργασίες και το εκλογικό σύστημα, και να μην υπάρχει μόνο συζήτηση έξω από την κοινωνία. Όσον αφορά τις διαδικασίες, για πρώτη φορά, σε λίγες ημέρες, ελπίζω ότι θα υπάρξει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο της επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, από το ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες δυνάμεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε όλοι μας στα επόμενα βήματα, τα οποία – κατά τη γνώμη μου – είναι: Εντός του επόμενου εξαμήνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τόσο εκλογής επικεφαλής από τη βάση όσο και ενός συνεδρίου για ένα ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς, το οποίο θα δώσει την προοδευτική λύση που απαιτούν οι πολίτες. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, ενωτικά για έναν αυτόνομο πόλο, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και στον κρατισμό και λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο πόλος πρέπει να είναι ισχυρός και ενιαίος, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, να έχει υπόσταση δηλαδή, για να μπορέσει να γίνει κατανοητός από τους πολίτες.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ