Quantcast

http://picasion.com/

Ενας χρόνος capital controls στη Βέροια: Λουκέτα και πτώση ανταγωνιστικότητας

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από την επιβολή των capital controls και οι απώλειες στην Βεροιώτικη οικονομία αποτιμώνται σε δεκάδες λουκέτα μικρομεσσαίων επιχειρήσεων, πτώση της ανταγωνιστικότητας και μείωση των εξαγωγών. Μπορεί οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές να έχουν χαλαρώσει αρκετά από την εφαρμογή τους, ωστόσο αποτελούν ένα σημαντικό
εμπόδιο στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ φρενάρουν την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. 365 ημέρες μετά την «μαύρη επέτειο» από την επιβολή των capital controls στην αγορά της Βέροιας, οι επιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές:

Λουκέτα

Μετά την επιβολή των capital controls, δεκάδες καταστήματα και εμπορικά μαγαζιά αναγκάστηκαν να βάλουν οριστικά λουκέτο στην δραστηριότητά τους. Το ανησυχητικό δεν είναι, όμως, μόνο τα λουκέτα, αλλά και η μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα

Η πτώση των εξαγωγών, η ύφεση, η αποεπένδυση, η υποχρηματοδότηση, η περιορισμένη κατανάλωση και η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος είναι τα αποτελέσματα των capital controls. Η απώλεια θέσεων εργασίας και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα είναι επίσης αποτέλεσμα των capital controls.


Καταθέσεις

Ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε βεβαίως και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά. Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά. Τα capital controls ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου δυστυχώς για να μείνουν, άγνωστο πόσο. Ένα χρόνο μετά, άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ψυχραιμία και την ευελιξία που έδειξαν οι μικρομεσαίοι της Βεροιώτικης αγοράς στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ, αλλά και στη μετέπειτα διαχείρισή τους, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν.

Η θετική όψη

Το μόνο ίσως «θετικό» που μπορεί κανείς να πει ότι επέβαλαν τα capital controls είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα οι Βεροιώτες μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε. Φυσικά τα capital controls, όπως επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία έτσι δημιουργούν προβλήματα στις εισαγωγές και γενικότερα στις πληρωμές του ηλεκτρονικού εμπορίου για αγορές προϊόντων από το εξωτερικό.


Η επιβολή των capital controls είναι ενοχλητική για την επιχειρηματικότητα

«Η επιβολή των capital controls είναι ενοχλητική για την επιχειρηματικότητα» αναφέρουν καταστηματάρχες της Βέροιας και συμπληρώνουν: «Ας ελπίσουμε, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα συνεχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν και μέχρι το τέλος του 2016 η παρουσία τους θα είναι διακριτική, μέχρι βεβαίως να αρθούν οριστικά. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν το 2017, δεύτερα γενέθλια για τα «άδικα» και αντιαναπτυξιακά «capital controls»...»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ