Quantcast

http://picasion.com/

Μήνυμα Βαρθολομαίου από Βέροια για τους πρόσφυγες και τους διωγμούς χριστιανών

Μήνυμα για τους διωγμούς των χριστιανών, τους πρόσφυγες και την καταστροφή πολιτιστικών μνημείων στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χοροστατώντας στην πατριαρχική θεία λειτουργία που τελέστηκε το πρωί στον αναπαλαιωμένο μητροπολιτικό ναό της Βέροιας
, τον Ι.Ν. Αγίων Πέτρου και Παύλου. Αναφερόμενος στο μαρτύριο των δύο τιμώμενων Αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, «τους στύλους τούτους του χριστιανικού κηρύγματος» διερωτήθηκε πόσοι χριστιανοί σήμερα «επώνυμοι και κυρίως ανώνυμοι» στην πόλη της Δαμασκού, στη Συρία, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την οικουμένη, φεύγουν «με τα σύγχρονα δίκτυα, για να σωθούν, εξ εκείνων οι οποίοι δεν ανέχονται την πίστην εις τον Χριστόν και την μαρτυρίαν του και βαδίζουν εν αγωνία την οδόν της προσφυγιάς, την οδόν ενός νέου τύπου μαρτυρίου».
«Παρακολουθούμε όλοι, ότι κατά την πορεία αυτή, οι αδελφοί μας υφίστανται τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, ύβρεις, αιχμαλωσίας, απειλάς, άλλοι δε και μαρτυρικόν, πολλάκις δια πνιγμού, θάνατον. Άλλωστε, το ορθόδοξον γένος μας, το ιδικόν μας γένος, των Ρωμαίων, έχει διαχρονικήν εις την ιστορικήν πορείαν του την εμπειρίαν αυτήν της προσφυγιάς, την οποία εδοκιμάσαμε εν όλη τη εκτάσει της, εις την καθ΄ ημάς Ανατολή, εις την πόλην της Αγίας Σοφιάς, εις την Ίμβρον, εις την Τένεδον.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφερε ως παράδειγμα τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, τον βίο και το μαρτύριο τους, λέγοντας ότι διδάσκουν ότι είναι απαραίτητο «και εμείς να αίρωμεν, έκαστος, τον σταυρό μας» και «να φορέσωμεν στέφανον ύβρεων, στέφανον αδοξίας, ακάνθινό στέφανο δοκιμασίας και αντοχής και να διέλθουμε εκ της καμίνου των πειρασμών και των θλίψεων, ενδυόμενοι θώρακα ισχυρόν, τη μέχρι τέλους υπομονή» χωρίς να χάνεται η πίστη στον Θεό και η ελπίδα. «Μόνο ο υπομείνας εις τέλους αναδεικνύεται νικητής, όπως αναδείχθηκαν νικητές οι πολυπληθείς άγιοι της πόλεως σας, αγαπητοί Βεροιείς» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ