Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκδήλωση για τον «Μάη του 1936» από το ΚΚΕ Ημαθίας

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο ματωμένης Μάης του ’36 - οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης του Μάη του ’36 - Συμπεράσματα και διδάγματα για σήμερα» πραγματοποίησε η Τ.Ε. Ημαθίας στη Βέροια στον πολυχώρο «ΕΛΙΑ» την Τετάρτη 29 Ιούνη. Στην αρχή προβλήθηκε ταινία παραγωγής της Ε.Π.Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ για το Μάη του 1936 και στη συνέχεια μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στα γεγονότα των ημερών, τη δράση των κομμουνιστών, καθώς και τα συμπεράσματα που βγαίνουν συνολικά από την περίοδο αυτή. Συνδέοντας το χτες με τα καθήκοντα του σήμερα, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«..Όλη αυτή η πείρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το βασικό καθήκον που παλεύουμε σήμερα. Για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Που το βασικό του περιεχόμενο είναι το ανέβασμα της δράσης-οργάνωσης-της συνείδησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για αποφασιστική αναμέτρηση με τα μονοπώλια, την ενιαία στρατηγική τους, για την ανατροπή της εξουσίας τους. Είναι αυτό το δικό μας σχέδιο για έξοδο από το φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων με την εξάλειψη των αιτιών που τις γεννούν. Για την κάλυψη των απωλειών σε δικαιώματα και κατακτήσεις, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της.
Προϋπόθεση για αυτή την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε στη κατεύθυνση ανασύνταξης του κινήματος είναι η μαζικότητα και ο στοχευμένος αντικαπιταλιστικός-αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των εργατικών συνδικάτων αλλά και άλλων μορφών λαϊκής οργάνωσης, όπως λαϊκές επιτροπές γειτονιάς, λαϊκές συσπειρώσεις, δομές αλληλεγγύης κλπ. Οργάνωση όλων των τμημάτων τη εργατικής τάξης. Όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των ανέργων, των γυναικών, των νέων, σε δυνατή κλαδική οργάνωση με γερά πόδια πρώτα απ’ όλα μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και στις συνοικίες. Μαζική ενεργή εργατική-λαϊκή συμμέτοχη στο κίνημα με ανοιχτή, συλλογική δράση στη συζήτηση, την απόφαση, την υλοποίηση. Ενδιαφέρον και δράση του κινήματος για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική λαϊκή οικογένεια. Πέρα από το μεροκάματο, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η άθληση, ο ελεύθερος χρόνος και οι απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργική αξιοποίησή του.
Οργάνωση από τα κάτω, από φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας, της μόνης ικανής να συσπειρώσει τη λαϊκή πλειοψηφία, να την κάνει ικανή να ανατρέψει τη σημερινή άθλια κατάσταση, να οργανώσει το δικό της δρόμο ανάπτυξης.
Η ανασύνταξη του κινήματος όμως ούτε γίνεται, ούτε αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται κάποιος να την κινήσει σε ρόλο πρωτοπορίας ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής. Εκείνος που σε κρίσιμη στιγμή, σ’αυτό που ονομάζουμε επαναστατική κατάσταση, όταν «οι από πάνω δεν θα μπορούν να κυβερνήσουν και οι από κάτω δεν θα θέλουν να κυβερνηθούν» θα αναλάβει την επαναστατική πρωτοβουλία. Προετοιμασμένος και ικανός να την φέρει «εις πέρας» δίνοντας προοπτική στην ύπαρξη του κινήματος ώστε να μη «βολοδέρνει» αιώνια ανάμεσα σε βήματα μπροστά και βήματα πίσω στα πλαίσια του καπιταλισμού. Αυτός που σήμερα θα συγκεντρώσεις, θα διαπαιδαγωγήσει, θα προετοιμάσεις μέσα από την αγανάκτηση θα συσσωρεύσει συνειδητά επαναστατικές δυνάμεις, την οργανωμένη πολιτική πρωτοπορία στη κρίσιμη σύγκρουση ανατροπής.
Αυτός που μπορεί σήμερα να δώσει στο κίνημα προοπτική με βάση τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, να φωτίσει τον πραγματικό ένοχο που είναι τα μονοπώλια, να αποκαλύψει τον μηχανισμό εκμετάλλευσης και το κύριο να δείχνει τον δρόμο-τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κατάργηση του καπιταλισμού. Κι αυτός ο φορές δεν είναι άλλος από το ΚΚΕ. Γι’αυτό και η ανασύνταξη πάει μαζί με την ύπαρξη γερών κομματικών πυρήνων σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Το ισχυρό ΚΚΕ ριζωμένο και οικοδομημένο στους τόπους δουλειάς πρώτα απ’ όλα, με όλο και πιο πλούσιους και στέρεους δεσμούς με τις μάζες, πρώτα απ’ όλα τις εργατικές και ιδιαίτερα τις παραγωγικές ηλικίες. Δεσμοί που θα διαμορφώνονται με την βαθύτερη ιδεολογική πολιτική δουλειά στην εργατική τάξη ώστε οι εργαζόμενοι να εμπνέονται από τους μεγάλους σκοπούς του κόμματος μας. Δεσμοί που διαμορφώνονται μέσα από την παραδειγματική στάση των κομμουνιστών μέσα στους χώρους δουλειάς που είναι πρώτοι στον αγώνα και στην οργάνωσή του..»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ