Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ένα εκπληκτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ στα θρησκευτικά μνημεία της Βέροιας (VIDEO)

Ένα επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Από πέτρα και χρόνο» αφιερώθηκε εξαιρετικά στην πόλη της Βέροιας και συγκεκριμένα στα χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά μνημεία και συνοικίες της πόλης που η αρχιτεκτονική τους έμεινα αναλλοίωτη στο χρόνο, αντικατοπτρίζοντας τα κομμάτια της Βεροιώτικης ιστορίας. Ενδιαφέρον
παρουσιάζουν τα δυο πρώτα πλάνα του αφιερώματος, που δείχνουν την τότε πλατεία Εληάς με το καταπράσινο συντριβάνι και την πλατεία Ωρολογίου με έντονο το στοιχείο του νερού, δυο εικόνες από τη σύγχρονη ιστορία της Βέροιας που σε σχέση με τα θρησκευτικά μνημεία, δεν κατάφεραν να διασωθούν.
Πρώτη στάση, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ενώ στη συνέχεια, ο τότε Πρωτοσύγκελος και νυν Μητροπολίτης Κίτρους, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, ξενάγησε τον παρουσιαστή κ. Λευτέρη Ελευθεριάδη στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως Του Χριστού στην οδό Μητροπόλεως και στον Ιερό Ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας στην οδό Κοντογεωργάκη.
Στη συνέχεια η αρχιτέκτων κυρία Πάτρα Θεολογίδου μας ξενάγησε στους ναούς της Κυριώτισσας, στον Άγιο Σάββα, στον Αγιο Βλάσσιο, στον Ναό της Υπαπαντής, ενώ κάνει και μια στάση στο Χαμάμ της Βέροιας και άλλα μουσουλμανικά μνημεία της πόλης. που αντικατοπτρίζουν το κομμάτι της ιστορίας της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Τελευταία στάση η Εβραϊκή Συνοικία, όπου έγινε λόγος για τη μακρά παρουσία του Εβραϊκού στοιχείου στην πόλη και φυσικά μια επίσκεψη στο εσωτερικό της Εβραϊκής Συναγωγής. Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το αφιέρωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ