Quantcast

http://picasion.com/

Οι 9 κανόνες διακόσμησης που ακολουθούσαν οι γιαγιάδες της Βέροιας! (ΦΩΤΟ)

Οι γιαγιάδες της Βέροιας έχουν μια σοφία. Σε όλα τους. Ακόμη και στο πώς διακοσμούν τα σπίτια τους. Και ναι υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από αυτές. Το παλιό Βεροιώτικο σπίτι είναι ξακουστό για την κομψότητά του. Ο «Βεροιώτης» συγκέντρωσε τις εννιά πολυτιμότερες συμβουλές διακόσμησης από τις παλιές Βεροιώτισσες και σας τις παρουσιάζει:
Αγόρασε ότι μπορείς να αντέξεις οικονομικά -Και μόνο
Το να αγοράζεις πράγματα το οποία είναι εντός των οικονομικών σου δυνατοτήτων αποτελεί μια από τις βασικές αρχές των παλαιών. Είναι δυνατόν να φτιάξουμε έναν όμορφο χώρο ακόμη και αν τα έπιπλα που έχουμε δεν είναι ότι πιο μοντέρνο κυκλοφορεί. Αρκεί να τα συντηρούμε σωστά και να τα τοποθετούμε με... χάρη!

Στρώνουμε όμορφα το τραπέζι
Ολοι έχουμε βοηθήσει την γιαγιά να στρώσει το τρπέζι. Και όλοι θυμόμαστε ότι εκείνη αντιμετώπιζε την όλη διαδικασία, πάντας, ως μια μεγάλη ευθύνη. Πάντοτε το τραπέζι έπρεπε να έχει ετοιμαστεί και να στολιστεί όμορφα, πριν καταφθάσει η οικογένεια για το φαγητό.

Εντυπωσιακοί πολυέλαιοι στην κουζίνα
Η τραπεζαρία στα σπίτια των παλιών ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο δωμάτιο. Συνήθως μεγαλοπρεπές. Και τις περισσότερες φορές με έναν τεράστιο πολυέλαιο πάνω από το τραπέζι να το φωτίζει.

Ωραίο σπίτι μέσα-έξω
Ο κήπος της γιαγιάς μου ήταν πάντα ιδιαίτερα περιποιημένος. Τόσο φροντισμένος όσο το εσωτερικό του σπιτιού.... Ανθισμένα λουλούδια, καθαρή αυλή.
Δίσκοι
Οι δίσκοι πριν χρόνια ζούσαν... μεγάλες στιγμές. Ολες οι γιαγιάδες είχαν ολόκληρες συλλογές από δίσκους τους οποίους χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για να σερβίρουν φαγητό αλλά και για να διακοσμούν το σπίτι τους.

 
Τάξη 
Το κάθε πράγμα, από τα διακοσμητικά μέχρι τα πιο χρηστικά αντικείμενα είχαν το δική τους θέση στο σπίτι. Και όλα είχαν ένα λόγο ύπαρξης.
Καθαριότητα
Ολες θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας ως γυναίκες σχολαστικές με την καθαριότητα που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να διατηρούν το σπίτι τακτοποιημένο και καθαρό.

Συλλογές 
Μάζευαν ότι αγαπούσαν. Από κουτάλια, μέχρι ότι άλλο τρελό μπορεί να τους ερχόταν στο μυαλό.
Ενας κρυμμένος θησαυρός
Αλλες είχαν ένα μπολ με καραμέλες, κάποιες άλλες με σοκολατάκια. Ολες, όμως, είχαν κρυμμένο στο σπίτι τους έναν μικρό γευστικό θησαυρό, ο οποίος προσέφερε χαρά σε μικρούς (που τα έτρωγαν κρυφά) και μεγάλους που απολάμβαναν όλη αυτή την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ