Quantcast

http://picasion.com/

Ρεύμα καινοτομίας από τους καταρράκτες της Νάουσας

ΕΣΟΔΑ 1,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Eνα καινοτόμο αναπτυξιακό σχέδιο μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με το οποίο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο ύδρευσης και από τις υδατοπτώσεις που υπάρχουν στην πόλη και αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ ξεκινά άμεσα στη Νάουσα. Εκτός από την αξιοποίηση των πηγών και του ποταμού Αράπιτσας για την παραγωγή...

ηλεκτρικής ενέργειας, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης, εξέλιξη που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων (200.000 ευρώ ετησίως) για τους λογαριασμούς που πληρώνει ο δήμος, και θα οδηγήσει σταδιακά σε μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους. 
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Νάουσας θα δημιουργήσει εννέα μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς που θα μετατρέπουν το πόσιμο νερό σε ενέργεια και στη συνέχεια θα το διοχετεύουν στο δίκτυο ύδρευσης. «Θα τοποθετήσουμε στροβιλομηχανές στα ειδικά φρεάτια που υπάρχουν σε κάποια σημεία της πόλης, προκειμένου να μειώνεται η πίεση του νερού και ταυτόχρονα θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα διατίθεται στο εθνικό δίκτυο», τονίζει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης. Σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι εννέα αυτοί σταθμοί θα παράγουν 3,4 MW ετησίως, που μεταφράζεται σε άνω του 1,2 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για τον Δήμο της Νάουσας από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ. Οπως εξηγεί ο κ. Κουτσογιάννης, μεταξύ του σημείου υδροληψίας και του σημείου όπου βρίσκεται η πόλη, υπάρχει υψομετρική διαφορά. «Το νερό που μπαίνει από τις πηγές στο δίκτυο αποκτά πολύ μεγάλη ταχύτητα, άρα κινητική ενέργεια. Αυτήν την ενέργεια, αν την αφήναμε να μπει με αυτήν την ταχύτητα, θα τίναζε το δίκτυο στον αέρα», τονίζει, για να προσθέσει ότι εδώ και 40 χρόνια έχουν τοποθετηθεί φρεάτια εκτόνωσης (πρόκειται για κλειστούς χώρους όπου το νερό έρχεται από τις πηγές, σκάει σε τσιμενταύλακες, ηρεμεί σε μία εσωτερική δεξαμενή και στη συνέχεια ξαναμπαίνει στο σύστημα ύδρευσης) σε συγκεκριμένα σημεία.

Πώς θα λειτουργεί
«Αυτό που θα κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε εννέα στροβιλομηχανές σε αυτά τα φρεάτια που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και θα συνδεθούν με τον υποσταθμό της ΔΕΗ». Η μία από αυτές μάλιστα θα τοποθετηθεί στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού που υπάρχει στην πόλη. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι στρόβιλοι θα βρίσκονται σε συνεχή φόρτιση και ουσιαστικά η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται ανελλιπώς καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ιδιαίτερα μικρές αυξομειώσεις. Το εκτιμώμενο κόστος για την υλοποίηση της επένδυσης υπολογίζεται στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω τραπεζικού δανεισμού με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό (3,3%) και το δάνειο θα αποπληρωθεί σε ορίζοντα 25ετίας. Η μελέτη που έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, και το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις (ο δήμος θα είναι ο φορέας υλοποίησης), την προμήθεια των στροβιλομηχανών και το μικρό κομμάτι που αφορά στο κατασκευαστικό έργο που απαιτείται. «Στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017», υπογραμμίζει ο κ. Κουτσογιάννης.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Εργα υποδομής και κοινωνικές δράσεις από τα έσοδα του έργου. Από τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος Νάουσας μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ύδρευσης και από τις υδατοπτώσεις, ένα μεγάλο ποσό θα διατεθεί για την υλοποίηση νέων έργων που θα έχουν βασική στόχευση να δημιουργήσουν συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης. «Θα πραγματοποιηθούν έργα υποδομών, στροφή του παραγωγικού μοντέλου από τον πρωτογενή στον δευτερογενή τομέα και έργα που θα έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών», αναφέρει ο δήμαρχος. Τα οφέλη για τους δημότες, ωστόσο, αφορούν και ένα δεύτερο κομμάτι με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως δημιουργία δομής που θα λειτουργεί ως κέντρο συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. «Το σημαντικότερο όμως που θέλουμε να πετύχουμε είναι να στηρίξουμε με εφάπαξ καταβολή μίας οικονομικής ενίσχυσης τα νέα ζευγάρια που θα τεκνοποιούν τα οποία βεβαίως θα πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια». Ο πληθυσμός, προσθέτει, βαίνει μειούμενος. «Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους νέους να μείνουν στην περιοχή μας».
«Ψαλίδι» στον λογαριασμό της ΔΕΗ
Σχέδιο για φωτοβολταϊκά στοιχεία σε όλους τους δημοτικούς χώρους. Το δεύτερο έργο που αναπτύσσει ο Δήμος Νάουσας αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων σε όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης, που θα επιφέρει μείωση της τάξης των 200.000 ευρώ ετησίως στους λογαριασμούς που πληρώνει ο δήμος για ρεύμα. Τα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά., ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα διοχετεύεται στο σύστημα της ΔΕΗ. «Σε αυτήν την περίπτωση ο δήμος δεν θα πληρώνεται από τη ΔΕΗ, αλλά θα μειώνεται ο λογαριασμός για τα συγκεκριμένα κτίρια», εξηγεί ο δήμαρχος Νάουσας. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνει ένα κτίριο 10 κιλοβατώρες και παράγει μέσω των φωτοβολταϊκών στοιχείων που θα εγκατασταθούν 5, τότε ο λογαριασμός που θα πληρώνει ο δήμος θα είναι για τις 5 κιλοβατώρες.
Στο πρόγραμμα 70 κτίρια
Τα κτίρια στα οποία θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία υπολογίζονται σε περίπου 70, ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε ετήσια βάση θα φτάνει τις 1.300 MWH. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά ο δήμος πλήρωσε συνολικά 1.300.000 για ρεύμα. Πάντως, πέρα από την εξοικονόμηση δαπανών, θα υπάρξει και σταδιακή μείωση των δημοτικών τελών, υπογραμμίζει ο κ. Κουτσογιάννης.

Επιμέλεια: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ